Economie

Mario Draghi cere UE întârzierea implementării noilor reglementări privind salvarea băncilor

Președintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a solicitat, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, întârzierea implementării noilor reglementări privind salvarea băncilor care se confruntă cu probleme financiare, a anunțat duminică publicația germană 'Die Frankfurter Allgemeine Zeitung' (FAZ), transmite Xinhua.

Șeful BCE a cerut ca deținătorii de obligațiuni să fie scutiți de pierderile survenite în urma salvării băncilor până când va fi pe deplin operațională uniunea bancară europeană.

UE a aprobat anul acesta noile reglementări privind asistența financiară acordată băncilor cu probleme, conform cărora deținătorii de obligațiuni trebuie să împartă pierderile în cazul falimentului instituției de creditare.


Draghi a explicat că, în principiu, nu are obiecții față de impunerea pierderilor creditorilor băncilor dar se teme că astfel vor fi destabilizate piețele deoarece încă nu este operațională uniunea bancară europeană.

O uniune bancară este vitală pentru funcționarea adecvată a zonei euro și mecanismul care se va ocupa de închiderea băncilor cu probleme ar trebui să intre în vigoare până în 2015, a declarat, luna aceasta, președintele Băncii Central Europene, potrivit Agerpres.


Ca un prim pas înainte către o integrare mai strânsă a sistemului bancar din zona euro, BCE va începe de anul viitor supervizarea instituțiilor de creditare din regiune. În prezent, se lucrează la un organism unic de rezoluție bancară care se va ocupa de închiderea băncilor cu probleme.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Mecanismul Unic de Rezoluție pentru Uniunea Bancară va avea un nou board, format din reprezentații Băncii Central Europene, Comisiei Europene și ai autorităților naționale competențe (și anume, cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum și sucursale și/sau filiale ale acesteia). Acest organism va decide ce bănci vor fi salvate sau închise. Dacă statele membre sunt de acord, Mecanismul Unic de Rezoluție pentru Uniunea Bancară va deveni operațional în 2015.


Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanțare publică, acționarii și creditorii subordonați vor fi primii care vor trebui să contribuie.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter