Economie

FMI: Recuperarea economică a României va continua în 2014

Recuperarea economică a României va continua în 2014, cu o majorare a Produsului Intern Brut real de 2,2%, cu o creștere a cererii interne, susținută de o mai mare absorbție a fondurilor europene și o majorare a creditelor acordate sectorului privat, conform unui raport al Fondului Monetar Internațional.

Pentru 2015 este estimată o creștere a PIB real de 2,5%, scrie Agerpres.

Raportul semnalează că în 2013 este așteptată o creștere economică de 2%, susținută de revenirea la normal a sectorului agricol, după seceta de anul trecut, și de creșterea exporturilor, în special în țările non UE. Prima estimare privind creșterea cu 0,3% a PIB real în trimestrul al doilea (1,3% anual) este în linie cu proiecțiile.


Inflația este de așteptat să scadă în continuare în a doua jumătate din 2013, până la 3,3% la finele anului, în intervalul țintit de BNR, de 2,5+/—1% , datorită, printre altele, recoltei agricole bune, care va determina o reducerea a prețurilor la produsele alimentare. Inflația va continua să scadă în 2014, până la 3% la finele anului, și 2015, la 2,9%.

Deficitul de cont curent se va reduce la 2% din PIB în 2013. Cererea internă rămâne slabă, iar importurile cresc cu un ritm mai lent decât exporturile. În 2014-2015 deficitul de cont curent este de așteptat să crească ușor, până la 2,5%, respectiv, 2,7% din PIB, iar cererea internă va începe să își revină.


Cu rambursările considerabile către FMI, rezervele internaționale vor scădea de la 34,1 miliarde euro în 2013 la 31,6 miliarde euro în 2014 și 30,5 miliarde euro în 2015.

Care sunt riscurile preconizate?

O recesiune mai îndelungată și reapariția unor tensiuni financiare în zona euro ar putea să frâneze exporturile, să declanșeze o reducere în continuare a investițiilor străine și să accelereze reducerea gradului de îndatorare bancară. O încetinire mai acută decât cea așteptată pe piețele emergente ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra exporturilor și creșterii economice. Mai mult decât atât, o politică monetară mai strictă în economiile avansate ar putea declanșa ieșiri de capital, iar investitorii vor reevalua mai bine riscurile de portofoliu și încasările. Oricare dintre aceste evoluții va pune presiune asupra cursului de schimb, ceea ce va influența bilanțurile băncilor și investitorilor privați, având în vedere volumul mare de împrumuturi în monedă străină. În plus, noile incertitudini dinaintea alegerilor din 2014, în special alegerile prezidențiale, ar putea afecta încrederea investitorilor și a consumatorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter