Economie

EXCLUSIV: VEZI care au fost cele mai mari PROFITURI obţinute de firmele clujene în 2012

Criza de lichidităţi a pieţei, creşterea costurilor şi scăderea consumului par a fi doar vorbe în vânt dacă ne raportăm la cel mai mare profit net, aferent anului trecut, raportat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, la categoria contribuabili mijlocii.

Rezultatul a fost obţinut de un grup de companii, care a obţinut potrivit datelor raportate la Fisc, un rezultat net de peste 62 milioane de lei.

Principalul „suspect” este grupul Energobit, deţinătorul locului întâi şi în exerciţiile anterioare. Holdingul şi-a dublat rezultatul faţă de 2010 şi 2011, când trecea doar cu puţin de 30 de milioane.


Foarte profitabile rămân, în ciuda aşteptărilor, şi construcţiile de drumuri, chiar dacă marile proiecte erau sistate în 2012. Astfel că, următoarele două clasate în top, au obţinut plusuri de câte 21 de milioane de lei „de bucată”.

Nu la fel de surpinzătore, având în vedere dezvoltarea domeniului, este adjudecarea locului patru de către o companie din IT, cu un profit care trece de 15 milioane de lei, ultima poziţie din Top 5 companii din Cluj, fiind ocupată tot de un constructor, însă axat de pe construcţiile de clădiri.


Majoritatea companiilor de pe bursă, „mici copii” pe lângă firmele „noastre”

Cu toate că patru dintre cele cinci societăţi listate pe Bursă având sediul social în Cluj-Napoca au obţinut rezultate mai bune decât în 2011, chiar cu creșteri de 500%, doar Banca Transilvania a reuşit să depăşească profitul raportat de prima clasată.


Vă reamintim că, Transilvania Construcţii a realizat un profit net de 5 ori mai mare decât în 2010, dar a ajuns doar la  335 mii de lei.

În cazul S.S.I.F Broker, creşterea a fost „mai moderată” în comparaţie cu firma de construcţii, profitul fiind, totuşi, mai mare decât dublul pe 2010, înregistrându-se un salt de la peste 6,6 milioane de lei la 15,3 milioane de lei. Societatea raporta, în 2008, cel mai acut an al crizei, o pierdere de 70 de milioane.


Producătorul de instalaţii Armătura a obţinut rezultate negative, în timp ce Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din ţară a contabilizat o scădere de 600.000 la profit, ajungând la 1.500.000 de lei.

Care sunt cele mai mari afaceri pe 2012?


Cum vânzările nu sunt sinonime cu obţinerea de profit, topul realizat în funcţie de cifra de afaceri obţinută de companiile mijlocii în 2012 diferă de cel realizat în funcţie de profituri.

Astfel, pe primul loc, potrivit datelor furnizate de DGFP Cluj e, cu venituri de aproape 300 de milioane de lei, un constructor de drumuri. Cu peste 200 de milioane se situaeză pe locul doi o firmă care efectuează transporturi rutiere de mărfuri, în timp ce pe ultima poziţie a podiumului stă un comerciant de energie lectrică cu 168 de milioane CA.

Clasamentul se menţine strâns în ceea ce priveşte următoarele poziţii, locul patru fiind ocupat de o companie care comercializează cu ridicata piese şi accesorii pentru autovehicule, cu 156 de milioane, succedată de o altă firmă din industrie, care a realizat încasări de  144 de milioane din fabricarea de echipamente electriceşi electronice pentru autovehicule şi pentru motoarele de autovehicule.

Etichete: profit fisc finante
abonare newsletter