monitorulcj.ro Menu
Economie

Patru clujeni au spălat bani și au făcut evaziune fiscală de peste 13 mil. de lei

Bacnote româneşti

Patru clujeni sunt suspectați de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi prejudiciat bugetul statului cu 13.600.000 lei. Doi dintre ei sunt arestați preventiv și ceilalți doi sunt cercetați în stare de libertate.

În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit. De asemenea aceştia au efectuat, în mod repetat, transferuri a unor sume importante de bani care erau redirecţionate în alte conturi bancare, deschise pe numele lor ca persoane fizice sau în numele unor societăţi comerciale controlate de către aceştia,  pentru a le ascunde şi disimula adevărata provenienţă şi pentru a justifica plata unor facturi fiscale fictive, sume ce erau încasate sau folosite de către ei.

Potrivit poliției, pentru întregirea probatoriului au fost efectuate două percheziţii domiciliare ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă aparţinând societăţiilor controlate de către suspecţi.


Instanţa a dispus luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 29 zile  faţă de CARMEN L. şi VIOREL C. iar VASILE I. şi CIPRIAN N. sunt cercetaţi în libertate.