Economie

Documentaţia de licitaţie pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, supusă în sfârşit analizei

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/24/06-tarnita.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După luni bune de aşteptări, a fost numit grupul interministerial de lucru de acordul căruia depinde demararea procesului de selecţie a investitorilor.</strong>

Tărăgănat din noiembrie 2011, procesul de aprobare a documentaţiei de licitaţie pentru proiectul hidrocentralei Tarniţa Lăpuşteşti a fost reluat recent prin formarea grupului interministerial de lucru.

Potrivit directorului de consultanţă financiară al companiei Deloitte România, firma selectată pentru a sprijini Hidroelectrica în procesul de selectare a investitorilor, grupul a s-a reunit deja pentru a analiza documentaţia de licitaţie, „dorindu-se progresul”.
Disputele politice au lăsat la prăfuit realizarea Tarniţa-Lăpuşteşti, prima hidrocentrală cu acumulare prin pompaj din România şi cea mai mare investiţie preconizată pentru următoarea perioadă în judeţ, în valoare de peste 1,6 miliarde de euro.

Trebuia să avem deja societatea de proiect

Demararea procesului de selecţie a companiilor care să aducă capital se amână de aproape un an atât din cauza schimbărilor de la Guvernare, cât şi din cauza dorinţei potenţialilor investitori de a deţine, prin intermediul pachetului majoritar, controlul entităţii. Societatea trebuia, potrivit calendarului iniţial, înfiinţată în martie anul acesta, iar lucrările erau estimate a înceape în 2013.
„Calendarul stabilit iniţial pentru înregistrarea companiei de proiect a fost modificat datorită faptului că atât reprezentanţii Ministerului Economiei, cât şi cei ai consultantului, au identificat în cadrul discuţiilor cu potenţialii investitori necesitatea modificării Memorandumului iniţial de aprobare a proiectului, în sensul aprobării posibilităţii de diminuare a cotei de participare a Hidrolelectrica de la 51%, până la 49%. Acest lucru s-a realizat printr-un nou Memorandum cu tema: «Coordonarea procedurii de atragere de investitori pentru realizarea obiectivului Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpusteşti», aprobat în şedinţa Guvernului din data de 16.11.2011, după ce acesta a parcurs toate etapele şi circuitele legale pentru aprobare şi avizare”, explicau pentru Monitorul de Cluj, la începutul lunii martie, reprezentanţii Ministerului Economiei, în urma unei solicitări de clarificare a motivelor de întârziere a demarării proiectului.

Cum produce hidrocentrală bani?

Hidrocentrala reglează consumul şi producţia electrică, în acest moment fiind singura posibilitate de stocare a energiei. Noaptea şi în alte momente când producţia depăşeşte consumul, apa urmează să fie pompată la deal, din lacul Tarniţa în lacul de acumulare care se va construi pe păşunea din Lăpuşteşti, consumând astfel energie. Când va fi cerere mare de consum, spre exemplu ziua, apa se reîntoarce în Lacul Tarniţa, prin cădere, acţionând turbinele şi producând energie.
Practic se consumă energie ieftină, cumpărată în momentele de exces şi se vinde energie scumpă, atunci când producţia este depăşită de consum, banii venind din diferenţele de preţ.

abonare newsletter