Economie

Sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru operatorii economici care nu folosesc aparate de marcat electronice fiscale

ANAF anunță sacțiuni de mii de lei sau chiar suspendarea activității în cazul operatorilor economici care nu folosesc aparate de marcat electronice fiscale.

Sancțiuni pentru lipsa aparatelor de marcat electronice fiscale/pexels.com Sancțiuni pentru lipsa aparatelor de marcat electronice fiscale/pexels.com

 

 


Sancţiunile vor fi aplicate din toamna acestui an şi constau în amenzi de până la 10 mii de lei sau suspendarea activităţii.

Sancțiuni pentru lipsa aparatelor de marcat electronice fiscale

Potrivit ANAF, dotarea cu aparate de marcat este necesară pentru a putea fi transmise datele fiscale către sistemul informatic al Agenţiei.


Astfel, operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi sancţionaţi, începând din octombrie, cu amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activităţii.

CITEȘTE ȘI: 
Gospodinele de pe Facebook, în atenția Fiscului. „Este ilegal să vinzi prăjituri pe Facebook, Doamne ferește să te trezești cu o salmonella”

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligaţia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene”, potrivit unei informări publicate de Fisc.


De la 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancţionaţi cu: 
*amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei; 
*confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Schimbare importantă. Noi obligații pentru companiile care închiriază spații de la persoane fizice.

Situație absurdă. Un clujean a fost somat de ANAF pentru o datorie de 3 lei! Riscă BLOCAREA CONTURILOR

abonare newsletter