Economie

PIB-ul pe cap de locuitor din România l-a depășit anul trecut pe cel al Ungariei și s-a apropiat de cel al Poloniei

România a depășit în 2023 Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, arată estimările publicate azi de Eurostat, biroul statistic al UE.

PIB/capita în PPS este un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări/Foto: Depositphotos.com PIB/capita în PPS este un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări/Foto: Depositphotos.com

 

 


PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) varia anul trecut între 64% din media UE în Bulgaria, 78% în România şi 240% din media UE în Luxemburg, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

 


PIB/capita în PPS este un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări.

Potrivit sursei citate anterior, România a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%.


România a depășit în 2023 Ungaria la PIB/ cap de locuitor/ Sursa: Eurostat

În 2023, existau diferenţe substanţiale în rândul statelor membre UE la PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard. Luxemburg şi Irlanda au avut cel mai ridicat nivel al PIB-ului per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS): 140% şi, respectiv, 112% peste media UE.

După Luxemburg şi Irlanda, urmează Ţările de Jos (30% peste media UE), Danemarca (28% peste media UE) şi Austria (23% peste media UE).


Cel mai scăzute nivele au fost în: 

  • Bulgaria (36% sub media UE)
  • Grecia (33% sub media UE)
  • Letonia (29% sub media UE)
  • Slovacia (27% sub media UE)
  • Croaţia şi Ungaria (ambele cu 24% sub media UE) 
  • România (22% sub media UE)

Țara noastră continuă să se apropie de media UE la capitolul consum, după ce în 2022 şi în 2021 nivelul PIB-ului per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard era cu 24% şi, respectiv, 27% sub media UE.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Creșterea economiei românești a încetinit anul trecut la 1,8 din PIB. Comisia Europeană a revizuit în jos estimările cu privire la avansul economic al României.

În acest an, 18 țări membre NATO vor aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Stoltenberg: „Toți aliații ar trebui să investească mai mult”. Care e situația României?

Ultimele Stiri
abonare newsletter