Economie

Crește interesul românilor pentru schimbarea locului de muncă. De ce se tem angajații când vor să-și schimbe jobul?

Aproape 6 din 10 români și-au schimbat locul de muncă cel puțin o dată în ultimii doi ani. Așteptările salariale prea mari, angajările „pe pile” sau lipsa de încredere în anunțurile de angajare sunt cele mai mari frici ale românilor.

Crește interesul românilor pentru schimbarea jobului. FOTO: Pixabay.com Crește interesul românilor pentru schimbarea jobului. FOTO: Pixabay.com


 

Crește interesul românilor pentru schimbarea jobului, însă există obstacole majore care îi împiedică sau îi determină să amâne momentul schimbării. Un sondaj dezvăluie că așteptările salariale prea mari, angajările „pe pile” și neîncrederea în veridicitatea anunțurilor de angajare se numără printre cele mai mari frici ale candidaților aflați în căutarea unui nou job.


 

Potrivit sondajului, 22% dintre respondenți consideră că cele mai bune joburi sunt rezervate celor care au conexiuni, în timp ce 15,4% cred că așteptările lor salariale ridicate îi împiedică să obțină jobul dorit. Aproape la fel de mulți nu au încredere că anunțurile de joburi sunt autentice.


Lipsa experienței sau inexistența locurilor de muncă, printre obstacole

Alte obstacole menționate de respondenți sunt lipsa de experiență, numărul insuficient de locuri de muncă disponibile pe piață sau neștiința despre unde să apeleze pentru consiliere profesională. Cu toate acestea, 12% dintre participanți se declară încrezători și nu văd nicio problemă în calea lor spre obținerea unui nou job.

Experiența profesională reprezintă punctul forte pentru peste trei sferturi dintre participanții la sondaj, fiind considerată un aspect important de către angajatori. 66% dintre candidați se caracterizează ca fiind foarte muncitori, considerând acest aspect ca fiind valoros pentru angajatori. Încrederea în sine este un alt atu pe care 57% dintre respondenți îl mizează în cadrul unui interviu de angajare.


În ceea ce privește realizarea CV-ului, candidații întâmpină dificultăți legate de experiența prea bogată, pe care nu știu cum să o structureze într-un mod coerent (24%), sau experiența prea limitată, care poate duce la aparența unui CV neconvingător (20%).

De asemenea, unii candidați se simt nesiguri pe ei înșiși și se tem că vor fi discriminați pe criterii precum vârsta, sexul sau aspectul fizic. Totuși, candidații care primesc frecvent invitații la interviuri și discuții pentru potențiale angajări au mai puține astfel de rețineri.


Aproximativ 6 din 10 români și-au schimbat locul de muncă cel puțin o dată în ultimii doi ani, iar 44,1% nu au făcut nicio schimbare în intervalul menționat.

Sondajul a fost realizat în luna iulie a acestui an, pe un eșantion de 1.350 de respondenți. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Din cauza scumpirilor, angajații sunt tot mai nemulțumiți de salariile lor. Românii au devenit mult mai activi în căutarea unui loc de muncă nou

Ultimele Stiri
abonare newsletter