Actualitate

Se reiau lucrările la drumul turistic Răchiţele – Ic- Ponor. Cât plăteşte Consiliul Judeţean pentru refacerea lucrărilor distruse?

Licitaţia pentru finalizarea drumului turistic de la Răchiţele-Ic Ponor a fost adjudecată, lucrările urmând a fi finalizate până în luna noiembrie. Acest proiect este unul din multele proiecte ratate ale CJ Cluj, cu numeroase nereguli şi cu o expertiză care arată că tot ce s-a construit până acum pune în pericol siguranţă rutieră şi pietonală, experţii propunând inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit. Pagubele vor fi suportate de Consiliul Judeţean Cluj. De mai bine de şase ani de zile, Consiliul Judeţean se chinuie să termine un drum lung de 20 de kilometri.

Proiectul întrerupt în anul 2013 va fi reluat, cel mai probabil, la începutul lunii iunie a acestui an, după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, respectiv 2 iunie. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.

“Proiectul de reabilitare a drumului Răchiţele –Ic-Ponor  zace de prea multă vreme. Vrem ca această lucrare să fie una de calitate. E ultimul tren. E mare sărbătoare pentru noi. E ca şi cum am tăia panglica”, a precizat Vakar Istvan, preşedintele CJ Cluj.


Bani plătiţi din buzunarul clujenilor

Din cauza întârzierilor şi a degradării lucrărilor, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să aloce, în plus, pentru acest proiect, 1,2 milioane de lei, doar pentru aducerea lucrărilor la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate în 2012. În ceea ce priveşte lucrările care mai trebuie executate, este vorba de turnarea a două straturi de asfalt, balast şi piatră spartă, există probleme legate de siguranţa circulaţiei, marcaje, rigole şi parapeţi.

“Am găsit la acest proiect multe probleme, un investitor care dăduse în judecată Consiliul Judeţean şi care câştigase, rezilierea contractului, nouă poduri cu probleme. Am reuşit deblocarea situaţiei pe poduri, toate neconformităţile au fost rezolvate, a mai rămas partea de execuţie, tot ce s-a deteriorat plus asfaltul. Am făcut un caiet de sarcini pentru restul de execuţie, am deschis licitaţia. Am estimat valoric licitaţia la 18 milioane de lei, dar în final s-a ajuns la 13 milioane de lei. O să reuşim să-l terminăm anul acesta. Avem un antrerenor care va intra în şantier în cel mai scurt timp posibil. Tehnic, această lucrare se poate termina în trei luni de zile. Săptămâna viitoare vom da ordinul de începe a lucrărilor. Trebuie să finalizăm aceste lucrări până la sfârşitul lunii noiembrie, altfel riscăm să pierdem fondurile europene”, a declarat Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj.


Răchiţele – Ic-Ponor, poveste fără sfârşit

Lucrările la drumul turistic Răchiţele – Ic – Ponor, lung de 20,5 kilometri, au început în 2009. La şase ani de la demararea lucrărilor, autorităţile judeţene nu au fost capabile să finalizeze lucrarea finanţată în proporţie de 86% din fonduri europene.

“Când s-a licitat acest contract în 2009, valoarea lui era de 34 de milioane de lei, după care, când s-au făcut actele adiţionale, s-a ajuns la o valoare de 47 de milioane de lei, iar acum s-a ajuns la suma de 42 de milioane de lei. Am făcut o economie de 5 milioane de lei. Fostului constructor i s-au decontat toate lucrările mai puţin garanţia de 8 milioane de lei”, a mai spus Avram.


600 de metri de asfalt în 5 ani

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea MBS Group, Alfa Rom de la Satu Mare şi Nemzetközi Betonut, Ungaria.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Un an mai târziu, în februarie 2014 Uioreanu a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva firmei MBS Group pe motiv că şi-a bătut joc de lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.


O expertiză tehnică arată că firma fostului consilier local din Turda a folosit materiale inferioare față de cele prevăzute în proiectul tehnic, care nu rezistă în timp, neavând clasa minimă de rezistenţă.

Articol scris de Carmen Bizău şi Roxana Cuceu, studente la Departamentul Jurnalism, FSPAC-UBB

abonare newsletter