Actualitate

TIFF sau Mioritmic? TIMAF sau Berăria Culturală? Alocarea banilor Primăriei e un talmeș-balmeș!

Instituţii importante de cultură nu primesc niciun leu de la Primărie. Fundații obscure cu susținere „vocală”, sume substanțiale pentru evenimente de o calitate culturală deplorabilă.

7,9 milioane lei din bugetul local vor fi împărţiţi de Primăria Cluj-Napoca pentru 118 asociaţii şi fundaţii care organizează anul acesta evenimente culturale. Alte 157 de ONG-uri şi instituţii de stat importante din municipiu nu primesc niciun leu. Proiectul de hotărâre privind alocarea acestor fonduri va fi dezbătut și votat în şedinţa de Consiliu Local de luni.

Transparent nu e suficient!

Banii publici trebuie alocaţi nu doar transparent, ci şi echitabil către proiecte culturale relevante şi sociale cu mare impact. Primăria Cluj-Napoca a comunicat transparent lista proiectelor aprobate de comisia de specialitate, dar, la o lectură atentă, din listele respective sar în ochi unele inechități care ar merita subliniate.


În vreme ce unele instituţii de cultură importante nu au primit deloc bani sau au primit sume foarte mici, obscure asociații sau fundații cu susținere „vocală”, ori care poartă amprenta unor personaje influente din oraș primesc sume substanțiale pentru evenimente de o calitate artistică deplorabilă, ori cu un impact social discutabil.

Universităţile, Opera şi BCU, zero lei

Universitatea Tehnică, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Arte şi Design şi Academia de Muzică Gheorghe Dima au depus mai multe dosare pentru diferite evenimente, dar toate au fost respinse. La fel s-a întâmplat şi cu Teatrul de Păpuşi Puck, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga sau Teatrul Naţional.


Printre instituțiile marcante ale căror proiecte au fost respinse de la co-finanțare se numără și Opera Naţională, care a propus municipalității spectacolul Nabucco.

Opera Maghiară de Stat a solicitat bani pentru programele din anul 2015, dar dosarul a fost considerat incomplet şi a fost respins. La fel s-a întâmplat şi cu Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajuns la ediţia a X-a.


500.000 lei pentru tinerii ortodocşi. Cât „jumătate de TIFF”!

Cea mai mare sumă, 1.650.000 lei a fost alocată pentru Federaţia Share, care se ocupă de proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Urmează Festivalul Internaţional de Film (TIFF) cu 1.000.000 lei.

Jumătate de milion de lei primeşte Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj pentru evenimentul “Tinerii ortodocşi, împreună pentru viitorul Europei”, 300.000 lei merg către Zilele Culturale Maghiare şi Fabrica de Pensule şi 280.000 lei pentru finalizarea candidaturii la Capitala Culturală 2021.


Tot 280.000 lei primeşte însă și evenimentul Mioritmic Alandala Cluj 2015, organizat de Asociaţia Unusual Suspects Media.

Printre ONG-urile care au primit bani din bugetul local se află şi Fundaţia Armonia, a celebrului jurnalist și istoric Ion Novăcescu. I-au fost alocaţi nu mai puțin de 120.000 lei ca să organizeze Berăria Culturală & Show Factory.


150.000 lei au fost alocaţi pentru evenimentul „We are rocking the city”, organizat de Fundaţia J.M. Keynes. Aceeaşi fundaţie, păstorită de Decebal Cotoc organizează şi evenimentul de mare amploare socială și culturală „Cluj, Noua Sală Polivalentă”, pentru care s-au alocat 20.000 lei. În total, 170.000 de lei pentru același inventiv beneficiar.

Mult mai puțin a fost alocat pentru Festivalul Mozart - 25.000 de lei, sau Festivalul Colours of Cluj - 100.000 de lei. De asemenea, evenimente cunoscute și care și-au convins deja publicul, cum ar fi TIMAF sau Comedy Cluj, au primit sume comparative: 180.000, respectiv 240.000 de lei!

Dovadă că, la Primărie, nu e nicio diferență între a fi vocal și a face vocalize!

Tabăra pentru copiii dependenţi de dializă, doar 43.000 lei

Au fost alocaţi bani şi pentru ONG-urile care desfăşoară activităţi sociale. Printre cele care au primit bani se numără Asociaţia Claudia Safta care organizează în fiecare an o tabără la mare pentru aproximativ 30 de copii şi tineri dependenţi de dializă, o acţiune, probabil, unică în România. Asociaţia Claudia Safta a primit anul acesta doar 43.000 lei. Mult mai puțin decât alte organizații, care fac mai mult zgomot și pun mai puțin suflet!

Ultimele Stiri
abonare newsletter