Actualitate

Bilanţul Primăriei la final de an: mari proiecte amânate şi întârziate

La sfârşit de an, Primăria Cluj-Napoca are multe proiecte începute, dar neterminate. Modernizarea liniei de tramvai este singura mare investiţie care a fost încheiată anul acesta.

În luna februarie a acestui an, primarul Emil Boc le promitea clujenilor că din bugetul pe 2013 vor fi realizate proiecte importante precum: finalizarea Sălii Polivalente, încheierea modernizării liniei de tramvai, sala de sport a Liceului George Coşbuc, introducerea sistemului de ticketing la transportul în comun, parking pe strada Negoiu, modernizarea fostului cinematograf Dacia din Mănăştur, începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania, proiectul Bike Sharing, Buftea de Cluj şi altele. La final de an, de pe lista primarului se poate bifa cu succes modernizarea liniei de tramvai, iar restul pot fi trecute la capitolele “începere lucrări”, “întârzieri” şi “amânări”. Linia de tramvai a fost inaugurată în întregime în luna august. Primăria Cluj-Napoca a investit 128 milioane lei, din care 85% sunt fonduri europene, pentru modernizarea celor 26,6 kilometri de linie de tramvai.

Unul dintre şantierele deschise anul acesta este Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative din Lomb, cunoscut şi sub numele Buftea de Cluj. Lucrările au ajuns în această toamnă în stadiul de 13%, termenul de finalizare fiind februarie 2015. Valoarea proiectului este de aproximativ 10 milioane euro, din care contribuţia Primăriei este de 50%, iar restul de 50% sunt fonduri europene.


Parking pe Negoiu promis pentru 2013, amânat în 2014

Un alt proiect promis de primar la începutul anului este parkingul de pe strada Negoiu. Lucrările au început doar în toamnă, deşi Emil Boc declara pe tot parcursul lui 2012 că anul acesta parkingul va fi dat în folosinţă. Cablurile subterane ale reţelei electrice au dat peste cap socotelile Primăriei şi din cauza unor probleme legate de mutarea acelor cabluri, începerea lucrărilor a fost amânată cu aproximativ un an. “Investiția are o valoare de aproape 6,5 milioane de lei, iar lucrările urmează să fie încheiate la finalul anului 2014”, a declarat primarul, la începutul lunii noiembrie.

Elevii de la Coşbuc fac sport şi iarna aceasta în sala de clasă

O altă investiţie care trebuia finalizată în 2013 este sala de sport a Liceului Coşbuc. La fel ca şi în cazul parkingului de pe Negoiu, primarul afirma anul trecut că elevii vor avea sală de sport în 2013, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Ne propunem ca din bugetul pe 2013 să finalizăm următoarele lucrări: Sala Polivalentă, modernizarea liniei de tramvai pe întreg tronsonul din Mănăştur la Bulevardul Muncii, sala de sport de la Liceul George Coşbuc”, declara primarul în 27 februarie 2013. Câteva luni mai târziu, în toamnă, termenul pentru sala de sport a fost amânat pentru luna mai 2014. Acum se lucrează la şantierul sălii de sport, valoarea lucrărilor fiind de 2 milioane lei, fără TVA.


Sala Polivalentă, încadrată la capitolul “întârzieri”

Printre proiectele ratate ale anului 2013 se numără Sala Polivalentă. Aflat deja în conservare de un an şi jumătate, există riscul să treacă şi iarna aceasta fără să înceapă lucrările pentru finalizarea acestui obiectiv. Primăria nu poate anunţa încă cine a câştigat licitaţia pentru continuarea lucrărilor, deşi a trecut o lună şi jumătate de când au fost depuse cele două oferte: CON-A din Sibiu şi Strabag. Emil Boc a declarat miercuri că încă se lucrează la raport, iar comisia de licitaţie s-ar afla în grafic cu întocmirea raportului.

Alte “întârzieri” şi “amânări”

Tot la “întârzieri” şi “amânări” pot fi introduse şi proiectele Bike Sharing, introducerea sistemului de ticketing la transportul în comun şi modernizarea fostului cinematograf Dacia din Mănăştur. Toate au fost anunţate pentru anul acesta, dar niciunul nu a fost finalizat. Sistemul de ticketing a fost realizat în proporţie de 12%, după cum anunţa primarul, miercuri. Cinematograful Mărăşti se află în acelaşi stadiu ca în primăvară când Emil Boc îl prezenta presei şi anunţa că va fi redat clujenilor. Proiectul Bike Sharing a fost amânat tot pentru 2014, iar în prezent se pot vedea în oraş doar standurile unde vor fi aşezate bicicletele care vor putea fi folosite gratuit de populaţie.


VEZI AICI toate promisiunile pentru anul acesta ale primarului Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter