Economie

AFLĂ pe ce vor fi cheltuiţi anul acesta BANII municipiului Cluj-Napoca

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/27/primaria 2.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Bugetul local de 215 milioane euro va fi cheltuit anul acesta pentru investiţii precum finalizarea Sălii Polivalente, realizarea sistemului de ticketing pentru transportul în comun, achiziţionarea de autobuze electrice sau realizarea unui drum rapid de la A3 la intrarea în municipiu.

Primarul Emil Boc a anunţat astăzi câteva din proiectele importante care vor fi derulate anul acesta din bugetul local. „Ne propunem ca din bugetul pe 2013 să finalizăm următoarele lucrări: Sala Polivalentă, modernizarea liniei de tramvai pe întreg tronsonul din Mănăştur la Bulevardul Muncii, sala de sport de la Liceul George Coşbuc, creşa şi grădiniţa de pe strada Moţilor nr.58 şi evident, modernizarea străzilor şi a aleilor dintre blocuri. Va fi un program prioritar al Primăriei de asfaltare a aleilor şi trotuarelor dintre blocuri din toate cartierele”, a explicat Boc.


Parkinguri şi locuinţe ANL din banii municipiului

Tot din bugetul local pe anul 2013 vor fi continuate o serie de proiecte şi lucrări care au fost începute deja. Pe această listă se află parkingul de pe strada Negoiu la care se lucrează în prezent, Centrul de IT şi Industrii Creative din Lomb care este în faza finală de adjudecare a licitaţiei, reţeaua de self-service pentru biciclete, sistemul de ticketing pentru transportul în comun.

Primarul a mai spus că un alt proiect este sistemul de management integrat al deşeurilor în parteneriat cu Consiliul Judeţean care este titularul de proiect. Primăria Cluj-Napoca are prevăzut în buget 11,5 milioane lei pentru co-finanţarea realizării rampei ecologice de deşeuri.


Anul acesta se va lucra în continuare la parkingul din Haşdeu, locuinţele ANL de pe Valea Gârbăului cu demersurile necesare acum de realizare a studiului de fezabilitate şi de prelungire a colaborării cu Ministerul Apărării Naţionale.

Reabilitarea termică a blocurilor pe toate alternativele de la buget şi fonduri europene este un alt proiect important pe anul acesta.


Bază sportivă în Gheorgheni şi modernizarea Pieţei Mihai Viteazu, proiecte noi

Printre lucrările noi din acest an se află baza sportivă şi de agrement din cartierul Gheorgheni, la Cartodrom pe 9,4 hectare, modernizarea tramei stradale aferentă liniei de tramvai. „După finalizarea lucrărilor la realizarea liniei de tramvai, Primăria are un proiect european pentru asfaltarea tuturor străzilor care au conexiune cu linia de tramvai”, a menţionat Emil Boc.

Modernizarea  Pieţei Mihai Viteazu şi transformarea străzii Mihail Kogălniceanu în pietonală, Centrul Cultural Transilvania, modernizarea cinematografului Dacia sunt alte proiecte noi planificate pentru 2013.


Autobuze electrice cu bani elveţieni

În acest an, Primăria Cluj-Napoca are în plan achiziţionarea de autobuze electrice în cadrul unui program pe fonduri elveţiene care este deja pregătit. „Sperăm să se poată achiziţiona în 2013 aceste autobuze, din bani de la Uniunea Europeană prin programul cu Elveţia, pe acelaşi principiu cu fondurile europene, adică taxă de confinanţare şi de la Consiliul Local şi de la UE prin Elveţia”, a explicat Emil Boc.

Ambulatoriul şi modernizarea Spitalului Clinic Municipal Clujana şi începerea demersurilor pentru realizarea drumului rapid care să lege autostrada Transilvania de municipiul Cluj-Napoca pentru a avea o alternativă la intrarea din Floreşti spre Cluj intră în planurile de acest an ale autorităţilor locale. Este vorba de un drum de 8,4 kilometri de la A3 la sensul giratoriu de la Cora. Jumătate din acest traseu este pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. „Dorim ca în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria Floreşti să putem realiza în integralitate drumul pentru a le putea oferi clujenilor şi nu numai o alternativă de intrare în municipiu pentru a decongestiona traficul de acum de la intrarea în Cluj-Napoca”, a conchis primarul.



Citeşte şi:

Bugetul local pe anul acesta este mai mare cu 7,9%


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter