Administrație

Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! Clădiri noi și modernizate, parcare relocată în subteran și noi piațete

Străzile din jurul Liceului „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vor fi reamenajate cu prioritizarea pietonilor, potrivit propunerii de planul urbanistic zonal pentru extinderea și modernizarea școlii. Ce modificări mai apar în zonă și în curtea liceului?

Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! FOTO: Randare proiect Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! FOTO: Randare proiect

 

 


Liceul teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și zonele adiacente vor fi modernizate printr-un amplu proiect, ales de Primăria Cluj-Napoca în urma unui concurs internațional de soluții. Propunerea preliminară de PUZ pentru extinderea și modernizarea liceului, așa cum a fost concepută de arhitecții de la Arhi Box, a fost publicată de municipalitate joi, spre informarea și consultarea populației. Clujenii interesați pot depune propuneri și sugestii cu privire la propunerea PUZ, în perioada 5 octombrie – 20 octombrie 2023, pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primăriei, Calea Moților nr.7.

 


Prin proiect, se urmărește reducerea priorității mașinilor în zonă și mutarea focusului pe pietoni și mijloace de transport alternative la mașină (biciclete, trotinete). În acest sens, proiectanții propun amenajarea de piațete cu locuri de odihnă și activități pentru pietoni la intersecțiile străzilor din arealaul studiat și transformarea străzilor în spații comune de tip „shared space”.

„Proiectul propune reevaluarea zonelor care prezintă potențial și le pune în valoare cu un nou rol concentrându-se pe spații plăcute și activități pentru pietoni. Colțurile și intersecțiile devin locuri pentru șezut și activități, îmbunătățind în același timp orientarea spațială. Barierele fizice sunt eliminate, prioritatea automobilelor redusă și traficul auto este calmat prin intermediul spațiilor comune de tip shared space ale străzilor, a materialelor, vegetației și a mobilierului urban”, arată Arhi Box în propunerea publicată de Primărie.


Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! FOTO: Randare proiect

Mai multe piațete și spații verzi în zonă

Spațiile verzi existente vor fi conservate, arată arhitecții, și vor fi plantați noi copaci. Totodată, vor fi create noi piațete pentru elevi și părinții lor, concepute pentru calmarea traficului auto din zonă și pentru asigurarea unui mediu sigur și primitor pentru elevi și studenți.

„Intervențiile asupra vegetației existente este minimală. Se vor elimina doar câteva elemente ale vegetației, în locurile în care acestea blochează perspectivele sau sugerează un caracter de nesiguranță. Se vor planta noi elemente de vegetație, care au în vedere modul în care copiii experimentează spațiul public și schimbările sezoniere. Spațiile de tip largo devin spații pentru întâlnire care susțin căile de circulație pietonală existente, dar și pe cele propuse. De asemenea, conexiunea cu parcul din vecinătate este susținută de facilitățile în aer liber care sunt propuse la nivel de cartier.


Spațiile urbane adiacente celor două clădiri ale liceului sunt reproiectate oferind două piațete publice care includ principii de calmare a traficului auto, oferind un mediu sigur și primitor pentru elevi și părinți. Noile piațete publice oferă suficient spațiu pentru perioada orelor de vârf și pot fi folosite de către rezidenți înainte și după programul școlar. Aceste spații exterioare sunt conectate cu spațiile interioare primitoare, care facilitează accesul către zonele clădirilor, în diferite scenarii în funcție de perioada din zi și tipul de activități care se desfășoară. Piațetele noi create, care sunt în strânsă relație cu intrările principale în clădiri, oferă o nouă identitate unei instituții importante la nivel de cartier, care a fost neglijată până în acest moment”, se mai arată în propunerea PUZ.

Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! FOTO: Randare proiect

Parcare relocată în subteran

Potrivit propunerii preliminare de PUZ, un nou spațiu public va fi obținut prin relocarea parcării existente pe partea de sud a parcelei nordice în subteran. 


„Prin spațiul nou creat, se îmbunătățește accesul către parcul din vecinătate și poate fi conectat cu curtea școlii după programul orelor de curs. Acest loc va putea deservi ca spațiu pentru piață volantă sau pentru diverse activități pentru locuitorii cartierului”, se arată în proiect.

Imobile noi pentru săli de clasă și de sport

Tot în cadrul acestui proiect, imobilele existente ale Liceului „Lucian Blaga” vor fi modernizate, dar se vor construi și corpuri noi de clădire. Proiectul propune reabilitarea fondului construit ce este propus a se păstra și completarea acestuia cu noi corpuri de clădire, reglementarea amplasării corpurilor de clădire ce reprezintă extinderile, organizarea circulațiilor auto și a parcărilor, a circulațiilor pietonale și a zonelor verzi din incinta studiată.

„Strategia la nivel de municipiu este de a maximiza capacitatea infrastructurii școlare existente, datorită presiunii pe fondul existent care este reală și în continuă creștere. Întrucât construcțiile nu mai corespund în totalitate standardelor și nevoilor actuale ale instituției, se va reorganiza spațial și se vor extinde spațiile scolii cu funcțiunile lipsă”, se mai arată în propunere.

Astfel, vor avea loc două tipuri de intervenții:
- intervenții pe existent necesare pentru conformarea clădirii în relație cu normele în vigoare, optimizarea fluxurilor, lucrări pentru eficientizare energetică, lucrări de reabilitare, lucrări necesare pentru conectare corpurilor noi de clădire;
- construcții noi care găzduiesc funcțiuni școlare și sportive.

„Proiectul de arhitectură școlară redefinește prin soluția propusă, maniera în care mediul construit, curtea școlii și spațiul urban susțin desfășurarea actului educațional contemporan. Soluția propusă urmărește crearea unor spații centrate pe elev, urmărind ca orice amenajare să faciliteze apropierea între spațiul școlii și elevi. S-a urmărit ca spațiile să fie flexibile și adaptabile unor eventuale schimbări și adaptări de program al elevilor de diferite vârste. Conceptul volumetric consta în crearea unui volum care să poată fi folosit independent față de orele de clasă dacă este cazul”, potrivit proiectanților.

De asemenea, vor fi amenajate terenuri de sport multifuncționale, zone cu dotări sportive precum piste de alergare, zonă cu mese de ping-pong sau groapă de nisip pentru săriturile în lungime, diferite locuri de joacă adaptate în funcție de vârstă, zone de recreere cu spații verzi și alei. Spațiile verzi vor fi plantate cu diferite specii de arbori și arbuști și vor fi create zone în care se pot desfășura ore în aer liber.

Zona Liceului „Lucian Blaga” se schimbă radical! FOTO: Randare proiect

Energie verde și sustenabilitate energetică

Producerea de energie verde și sustenabilitatea energetică sunt prioritare în ceea ce privește infrastructura și vor fi amplasate panouri fotovoltaice pentru generarea de energie electrică. De asemenea, clădirile vor beneficia de bazin de retenție a apei pentru folosința non-potabilă și de termoizolație.

„Prin proiect se urmărește un răspuns sustenabil în ceea ce privește consumul de energie, cu soluții viabile privind reducerea consumului de energie pe termen mediu și lung. Se propun panouri fotovoltaice pentru captarea razelor solare și transformarea lor în energie electrică, sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru o răcire și încălzire eficientă, acoperiș verde pentru minimizarea impactului clădirii asupra mediului, ferestre cu sistem de jaluzele pentru umbrire, pentru a evita încălzirea excesivă pe zonele mai însorite, bazin de retenție apă pentru folosința non-potabilă și o termoizolație optimă pentru evitarea pierderii de căldură”, potrivit documentației. 

În prezent, Liceul teoretic „Lucian Blaga” este alcătuit din două clădiri, o clădire cu 15 clase și una cu 18 clase, în care studiază aproape 1.000 de elevi. În fiecare an, zeci de elevi ai liceului obțin premii la concursuri și competiții naționale și internaționale. 

„Liceul teoretic «Lucian Blaga» este un liceu cu o evoluție ascendentă. În ultimii ani, peste 200 de elevi au obținut premii la concursuri și competiții cu nivel peste cel județean. Este un liceu cu o filieră tradițională teoretică ce se axează pe matematică, fizică și informatică, și care, mai recent, pune accent și pe limbile străine (engleză și franceză). În anul școlar 2021 - 2022, Liceul teoretic «Lucian Blaga» a avut un număr de 980 de elevi organizați în două clase zero cu aferschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, filiera teoretică. Instituția își desfășoară activitatea în două clădiri ce se află pe două parcele independente, separate de o parcelă pe care funcționează o unitate de învățământ privat. În clădirea din nord au învățat 472 de copii organizați în 15 clase, iar în clădirea din sud 508 elevi organizați în 18 clase. Toate clasele au peste numărul maxim de elevi/clasă aprobat prin Legea educației naționale. Personalul școlii este alcătuit din 52 cadre didactice, personal didactic auxiliar: 4 persoane, personal nedidactic: opt persoane. Cele 62 persoane își desfășoară activitatea în ambele clădiri”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul de proiectare pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente

abonare newsletter