Administrație

Verdict: putoarea nu vine de la rampa de gunoi operată de Supercom!

Compania Supercom, exonerată de problema mirosului din Cluj. Ce a răspuns Primăria pe myCluj?

Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton/ Foto: monitorulcj.ro Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


După săptămâni de „cercetări”,  autoritățile par a se fi lămurit: putoarea greu de suportat provine de la fermele din Rediu și Aiton.

 


„Conform ultimelor informații primite de la autoritățile statului, sursa principală a mirosului este împrăștierea găinațului din depozitul de la Aiton și Rediu. Primarul Emil Boc a cerut, imperativ, autorităților de control aplicarea prevederilor legale și eliminare sursei de miros care afectează municipiul nostru”, a transmis primăria ca răspuns la sesizările cetățenilor pe platforma MyCluj.

Răspunsul Primăriei pe platforma MyCluj/ Sursa: MyCluj

 


Prefectura a anunțat în urmă cu o săptămână că ferma de la Aiton și-a suspendat activitatea, iar la CMID s-au înregistrat depășiri ale nivelului de hidrogen sulfurat

Potrivit autorităților, s-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID.


Pentru hidrogen sulfurat (H2S): 
La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice de lungă durată(24) sub concentrațiile CMA (Concentrația Maximă Admisă), conform prevederilor referențialului STAS 12574-87.
S-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID, în condiții meteo de viteză vânt 0,3-0,4 m//s și direcția vântului N-NV predominantă”, se arată în comunicatul transmis de Prefectură în 12 septembrie.

Alin Tișe acuză Transavia

În cursul zilei de luni, 18 septembrie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a transmis o nouă solicitare în atenția instituțiilor abilitate, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Cluj și Direcția de Sănătate Publică Cluj solicitând în mod expres verificarea cât mai urgentă în teren a situației din zona de depozitare a materialelor care generează mirosurile resimțite de către cetățeni.


Potrivit lui Alin Tișe, în timpul nopții de 17/18 septembrie 2023, Transavia a continuat aruncarea și manevrarea în câmp a materialului (găinaț) provenit din activitatea specifică, ceea ce a generat, în prima parte a zilei de 18 septembrie, mirosuri neplăcute resimțite inclusiv în Cluj-Napoca, existând fotografii care atestă aceste activități.

Comuna Aiton/ Foto: Consiliul Județean Cluj

„Este inadmisibil ca un astfel de operator să încerce inducerea în eroare a autorităților și să continue aruncarea de materiale în timpul nopții. Atâta timp cât sursa nu este identificată în mod real, și doar se alege în mod facil a se declara drept cauză alte surse, nu se pot dispune măsurile necesare eliminării cauzei, iar efectele vor continua”, a transmis Alin Tișe.

Laborator mobil la Aiton

Potrivit Instituției Prefectului Județului Cluj, la începutul acestei săptămâni, la ferma din localitatea Rediu, comuna Aiton, a fost reluată procedura de distribuire a îngrășămintelor naturale, iar în această situație autolaboratorul mobil va monitoriza indicii specifici pentru a localiza sursa mirosului

„În contextul reînceperii de astăzi, 18 septembrie, a activității de distribuire a îngrășământului natural pe terenuri, la ferma din satul Rediu, comuna Aiton, în conformitate cu hotărârea de reefectuare a determinărilor cu ajutorul autolaboratorului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, începând de mâine, în perimetrul fermei se vor reefectua analize specifice de aer. Întrucât măsurătorile anterior efectuate cu echipamentele autolaboratorului au fost neconcludente, activitatea fiind sistată, cu sprijinul președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Apelor și Pădurilor, domnul Laurențiu-Alexandru Păștinaru, autolaboratorul de la Bacău va staționa începând de mâine, 24 de ore în comuna Aiton”, informează Prefectura Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

PUTE în tot Clujul! „Merg pe stradă, mi se face rău și îmi vine să vomit!”/„Miros de cadavru în tot orașul”

Ultimele Stiri
abonare newsletter