Administrație

Rosal și Bratner, contracte prelungite pentru ridicarea gunoaielor în Cluj

Primăria Cluj-Napoca va prelungi valabilitatea contractelor cu Rosal și Brantner pentru salubrizarea menajeră.

sursă foto Ziarul de Bacău sursă foto Ziarul de Bacău

 

Consiliul Județean a semnat contractul pentru salubrizarea municipiului Cluj-Napoca, a orașului Huedin și a altor 43 de comune limitrofe cu Supercom, firmă care are o perioadă de 6 luni să se mobilizeze, perioadă în care își va aduce flota de mașini și utilaje, își va angaja personalul calificat necesar și va întocmi contractele de salubrizare. 


În tot acest timp, gunoaiele trebuie ridicate, astfel că Primăria Cluj-Napoca va prelungi valabilitatea contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare menajeră încheiate cu societatea Rosal Grup SA și Brantner Vereș SA.

Potrivit documentelor, „prelungirea valabilității contractelor de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare menajeră va fi făcută după cum urmează: contractul încheiat în iulie 2020 cu Rosal Grup și Brantner Vereș SA pe o perioadă de cel mult 4 ani, respectiv până la data de 28 octombrie 2022”.


„Contractele au fost încheiate pe o durată de 8 ani, începând cu 28 octombrie 2010. În 2018, a fost aprobată prelungirea valabilității contractelor pe o perioadă de cel mult 4 ani, dar nu mai târziu de data intrării în vigoare a noului contract încheiat cu operatorul desemnat câștigător în urma licitației organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, sens în care au fost încheiate 9 acte adiționale de prelungire a duratei valabilității contractelor. În 2019, a fost aprobată documentația de atrbiuire a gestiunii activităților de colectare, transport și transfer deșeuri în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. ADI Eco Metropolitan a organizat o licitație deschisă având ca obiect atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare și transport al deșeurilor municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri, precum și operarea și administrarea stațiilor de transfer, Lotul 1 – zona Cluj și zona 2 Huedin. Pentru lotul 1 – zona Cluj și Zona 2 Huedin raportul procedurii a fost adoptat în iulie 2022, prin acest raport comisia de evaluare desemnând oferta operatorului Supercom ca fiind câștigătoare. Potrivit contractului, între data semnării și data de începere se întinde o perioadă de mobilizare care nu poate fi mai lungă de 6 luni”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat miercuri de consilierii locali.

Municipalitatea susține că „la data promovării hotărârii din 2018 privind prelungirea valabilității contractelor de delegare a gesitunii serviciilor de salubrizare menajeră nu putea fi cunoscut conținutul documentației de atribuire, respectiv faptul că operatorul desemnat câștigător va beneficia de o perioadă de mobilizare”.


Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se finaliza licitația

Primarul Emil Boc a explicat ce înseamnă pentru municipiul Cluj-Napoca faptul că forul județean nu va finaliza licitația pentru ridicarea și transportul gunoaielor la Centrul de Deșeuri.

Edilul Clujului a explicat că din ianuarie 2023 nu va mai avea bază legală pentru a ridicat gunoiul de la populație.


„Se mai poate prelungi încă 3 luni, până în ianuarie 2023. Apoi, noi nu mai avem niciun cadru legal să mai ridicăm un gunoi din stradă. Din acel moment sau cât mai repede cu putință, ar trebui să intre noua licitație făcută de EcoMetropolita. Nu putem sta să jucăm la ruletă rusească soarta gunoaielor din Cluj-Napoca. Termenul maximal e 10 ianuarie 2023, nu mai avem acoperire legală după. Suflăm în iaurt sau mai bine spus suntem atenți, precauți, să nu ajungem într-o situație de criză a gunoaielor așa cum a fost în 2015. Noi ne exprimăm speranța că EcoMetropolitan va termina la timp licitația și operatorul va fi desemnat pentru Cluj-Napoca și Huedin”, spunea Boc.

Supercom are „monopol” pe deșeurile din județ

Odată cu adjudecarea ultimului contract, compania Supercom a câștigat tot județul, după ce, la finalul anului 2020 și la finalul lui 2021, a câștigat contractele pentru colectarea deșeurilor din Dej, Turda, Câmpia Turzii șialte 32 de comune, dar și cel pentru administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj.


Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă!

Clujenii vor plăti doar cât gunoi aruncă și cu tarif diferențiat pentru deșeurile reciclabile și nereciclabile, ca urmare a atribuirii contractului de salubritate companiei Supercom.

Cum va funcționa? Operatorul va furniza pubele smart, microcipate, iar în momentul în care se va ridica pubela, este înregistrată cantitatea de gunoi și transmisă șoferului, care va elibera un bon care se va atașa la factură. Similar se va proceda și în cazul pubelelor de la bloc. 

„Deșeurile se vor cântări din poartă în poartă. În momentul în care se va ridica pubela, aceasta va avea un cip care va transmite șoferului cantitatea și el va elibera un bon care se va atașa la factură. Acest sistem se aplică în zona de case și pentru agenții economici. În schimb, la blocuri se va cântări în regim paușal. Toate deșeurile vor fi cântărite în zona de pubele și cantitatea rezultată se va împărți la numărul de locuitori care sunt arondați la respectivele puncte gospodărești”, a explicat Iancu Pintea, președintele comisiei de licitație din partea ADI Eco-Metropolitan Cluj.

CITEȘTE ȘI:

„Super-afacere” pentru Supercom! Firma, noul operatorul de salubritate la Cluj-Napoca. Boc: „Nu rămânem cu gunoaiele în stradă”

SUPERCOMod! Monopolul gunoaielor din Cluj

Supercom începe de luni să curețe străzile din Cluj-Napoca. FOTO

abonare newsletter