Actualitate

Fii independent! Poți lucra de acasă, de la birou sau de oriunde îți place în lume. Propunerea făcută de Orange România: Copii, înscrieți-vă la programul SuperCoders să învățați programare! (P)

„E bine să fii programator, pentru că poți să fii independent. Poți lucra la o companie sau poți crea singur programe, oriunde te-ai afla”, spune Darius participant la programul SuperCoders susținut de Orange România.

Darius are 15 ani și este elev la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca. Este pasionat de programare și încearcă să profite de orice ocazie să se perfecționeze. Singur în fața calculatorului sau înscriindu-se la cursuri și workshopuri oferite extrașcolar, el exersează să devină cât mai bun. De ce? „Pentru că mi-ar plăcea să devin programator, spune el, să creez jocuri. E interesant, plăcut și poți face asta oriunde te-ai afla, în România, în altă țară, sau în orice oraș. Esti independent.”

Darius-Mihai Timar a participat la programul SuperCoders, inițiat de Orange România și implementat alături de Simplon România. „Mi s-a părut foarte interesant faptul că a trebuit să facem un proiect în Scratch pentru a intra în concurs. După, am avut ocazia să învăț un limbaj de programare mult mai complex, alături de Orange. Mi-a placut felul în care ne erau predate lecțiile și modul interactiv de a le învăța. A fost un curs util și aș recomanda și altora să se înscrie. Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost că, dacă îți dorești, orice se poate realiza”, mărturisește el.


Pe tinerii tentați să intre în lumea programatorilor, Darius i-ar sfătui să fie perseverenți: „Să dedice timp programării, pentru că la început poate să nu fie foarte interesantă, dar pe măsură ce înveți, devine tot mai pasionantă.” El crede că România are un mare potențial în domeniul IT, pentru că „nu ai nevoie decât de un calculator, nu neapărat foarte performant și de dorința de a reuși”. În acest sens, spune că toți cei pe care îi știe el, au condițiile necesare ca poată urma o pasiune în această direcție. 

În luna octombrie, Orange România a dat startul ediției cu numărul opt a programului de educație digitală SuperCoders și invită copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din toată țara să își dezvolte gratuit abilitățile digitale. Programul se va desfășura în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022. 


Ediția aceasta, SuperCoders va cuprinde trei etape: Caravana, Concursul național și Academia. Noutatea de anul acesta o reprezintă extinderea abilităților digitale pe care proiectul își propune să le dezvolte, de la programare către alte aptitudini digitale care cuceresc din ce în ce mai mult teren, cum ar fi: game design, vlogging sau editarea video. 

Prima etapă a programului, Caravana, oferă elevilor oportunitatea de a afla poveștile de succes ale celor care le-au devenit modele prin activitatea lor în online, tineri ce și-au construit cariera în jurul tehnologiei și prin intermediul mediului digital. Mentorii vor aborda teme diverse, de interes pentru tinerii pasionati de mediul virtual, de la game design, vlogging sau editarea video, printr-o serie de webinare live care  pot fi vizionate pe canalul Youtube Orange Romania. Printre mentori se numără Creative Monkeyz, sau Edi Brandabura. Tot în cadrul atelierelor, aceștia vor învăța bazele programării în Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii creat de MIT Media Lab. 


Concursul Național SuperCoders

Odată ce se vor familiariza cu Scratch, copiii vor putea să creeze propriile povești interactive pentru a se înscrie în cea de-a doua etapă a SuperCoders, Concursul Național. În cadrul acestuia, ei vor răspunde provocării de a-și folosi imaginația și abilitățile de programare învățate pentru a-l ajuta pe Coder, personajul principal, să încheie cu succes o nouă misiune. Pe lângă posibilitatea de a-și imagina propriile povești și animații, copiii vor putea câștiga unul dintre cele 50 de locuri în Academie, dar și super premii, precum:


• Un premiu pentru locul I, ce consta într-un laptop Huawei MateBook D15 2021 i3 si un Router AX3;

• Două tablete Lenovo Tab M10 pentru ocupanții locurilor 2;


• Trei perechi de căști Samsung Galaxy Buds Plus Black, pentru ocupanții locurilor 3;

Înscrierile în Concurs sunt deschise până pe 18 noiembrie, ora 23:59. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Academia SuperCoders, ultima etapă a programului, reprezintă un modul avansat de programare pentru copii, în cadrul căruia vor învăța noțiuni introductive de JavaScript pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online.

CITEȘTE ȘI:

Orange aduce inovaţia 5G la Untold!

Ultimele Stiri
abonare newsletter