monitorulcj.ro Menu
Actualitate

O „altfel” de expoziție, la Cluj: Vizitatorii devin din simpli spectatori actori

O colecție de miracole, de lumini solare pe care în mod normal le experimentăm pe cont propriu, în locuințele noastre, au devenit în acestă perioadă de izolare un real spectacol.

O „altfel” de expoziție, la Cluj: Vizitatorii devin din simpli spectatori actori

 

 


Această prezență spirituală, ca un dar de la Soare, care ne certifică conexiunea cu o dimensiune universală, macro, a lumii, va fi acum concentrată într-un spațiu scenografic încărcat de memoria prezenței publicului și a spectacolelor. Trăirea personală, singulară, se amplifică devenind spectacol pe scena Operei într-o interacțiune aproape unu la unu, dar consumată într-o experiență suprarealistă.

„Suntem încântați să găzduim în deschiderea stagiunii 2021/2022 un eveniment diferit de cele muzicale cu care v-am obișnuit până acum și să putem contribui la o expoziție interactivă cum nu s-a mai văzut pe scena noastră‼ Avem onoarea de a colabora în cadrul acestui eveniment cu Centrul Cultural Clujean, eveniment care va aduce în atenție lucrarea „All the Suns”, a artistului clujean Radu Cioca.
Scena Operei nu este străină comunității clujene, dar cu siguranță nu a mai fost văzută într-o astfel de ipostază. Vă invităm, așadar, în perioada 25-27 SEPTEMBRIE, să luați parte la o experiență artistică unică ce aduce lumina Soarelui în Sala Mare a instituției noastre”, au transmis reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.


Vizitatorii au posibilitatea de a trece de la stadiul de privitori la cel de actori prin șansa de a păși pe scenă, purtând Soarele cu ei, în această coregrafie dinamică și abstractă de lumină. Sunetul ambiental redă înregistrarea din spațiu a Pământului, realizând o conexiune cu vibrația Universală prin care rezonează totul.

Instalația își propune să simuleze o stare în care totul este prezent în același timp. Fără cuantificare, fără secunde, doar Timpul trasat ca prezență într-un univers de lumină modelat printr-o eternitate prezentă. Experimentarea scenografiei va oferi privitorului posibilitatea de a sta în afara timpului, într-o ambianță suprarealistă de lumină familiară.


Selectată de juriul proiectului Art & Well-being, în cadrul unui apel internațional la care au participat 170 de artiști din 19 țări, lucrarea All the Suns, a artistului Radu Cioca, este prezentată publicului în deschiderea stagiunii 2021/2022 a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Ce este proiectul Art & Well-being

Proiectul Art & Well-being implică patru instituții europene de vârf cu experiențe, misiuni, audiențe și concentrare geografică variate: Centrul pentru Arte Plastice (Belgia), Asociația Centrului Cultural Cluj - Conducătorul proiectului (România), Galeria de Artă Maribor (Slovenia) și Fundația Bruno Kessler (Italia).


Scopul acestui proiect este de a dezvolta noi procese, activități și rețele pentru a sprijini instituțiile culturale în parteneriatul cu alte părți interesate, în scopul de a crea noi proiecte inovatoare, de a implica noi audiențe și de a conștientiza provocările pe care le au locuința urbană și o viață contemporană cu ritm rapid. poza pentru sănătatea fizică, emoțională și mentală.

CITEȘTE ȘI


„Ziua Internațională de Fetească regală”, proclamată în weekend la Mediaș