Actualitate

Modernizarea Parcului Feroviarilor, aproape de a deveni realitate. Boc anunță semnarea contractului de execuție

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va avea loc semnarea contractului de execuție privind modernizarea Parcului Feroviarilor. „Un proiect extraordinar de important”, spune edilul.

 

 


„O veste foarte bună, săptămâna viitoare voi semna contractul de execuție de aproape 10 milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor. Este cel mai important proiect pe care îl avem acum, alături de malurile Someșului, ca amploare, și care va întări mult calitatea vieții în Cluj-Napoca, pentru că sunt proiecte extraordinar de importante.

 


Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate. Finanțarea o s-o avem de la bugetul local în prima parte și restul, după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană. Dar vom începe pe bugetul local, pentru că dacă nu pornim acum, pierdem licitația și trebuie să o luăm de la capăt. Așadar, ne-am asumat să începem cu bani de la bugetul local, cu găsirea surselor de finanțare. Dar soluții financiare există, atât din bugetul național, de la Ministerul Mediului, cât și din dimensiunea europeană, poate chiar și din PNRR”, a declarat Emil Boc, joi, la un post de radio local.

Licitația privind lucrările de execuție la obiectivul „Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor” a fost lansată de Primăria municipiului Cluj-Napoca  în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în noiembrie 2020.


Licitația, pusă pe „pauză”

În ianuarie, însă, licitația a fost suspendată temporar, după ce o firmă interesată de lucrare a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) procedura, cerând modificarea caietului de sarcini. Astfel, până la soluționarea contestației, licitația a fost suspendată, explica viceprimarul Dan Tarcea, la începutul acestui an, pentru monitorulcj.ro.

„Au fost vreo 14 firme înscrise care au făcut tot felul de solicitări. Le-am răspuns celor care au făcut solicitările, deci încă nu a fost atins termenul limită de depunere a ofertelor. Una dintre firme a făcut o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), pentru modificarea caietului de sarcini și până în momentul în care CNSC clarifică acest aspect, adică ne spune dacă trebuie sau nu să modificăm caietul de sarcini, este suspendată licitația. Nu este suspendată procedura de licitație, ci doar partea preliminară a ei, pentru că se află încă în faza de depunere a ofertelor”, a declarat Dan Tarcea.


Valoarea totală estimată a contractului ce prevede modernizarea se ridică la 43.280.882,27 de lei (peste 8,8 milioane de euro, fără TVA), durata de execuție fiind de 22 de luni. Pentru finanțarea investiției, municipalitatea spera inițial la atragerea de fonduri europene, însă după cum a anunțat joi Emil Boc, proiectul va fi început cu bani din bugetul local.

Patru mari obiective de investiții în Parcul Feroviarilor

În cadrul proiectului de modernizare a Parcului Feroviarilor sunt cuprinse patru obiective. Mai întâi, se va amenaja Parcul Feroviarilor, în suprafață de 53.457 metri pătrați, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, realizarea unui loc pentru jocuri de masă, instalarea de cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public.


De asemenea, vor fi realizate două lacuri de agrement (unul de 1.088 mp, celălalt de 548 mp), despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Parcul Feroviarilor va oferi astfel un nivel ridicat de biodiversitate, toate amenajările propuse ținând cont de obiectivele legate de protejarea naturii și a mediului înconjurător.

Noi alei pietonale, amfiteatre, platforme pentru odihnă

Mai apoi, lucrările de modernizare cuprind amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea integrală a pavajului, a mobilierului urban și a sistemului de iluminat, precum și prin plantarea de arbori. Vor fi amenajate piste pentru biciclete și vor fi amplasate stații de alimentare pentru bicicletele și trotinetele electrice.

De asemenea, investiția propune reamenajarea malurilor râului Someșul Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări peisajere, noi alei pietonale (din lespezi de piatră), vegetație, mobilier urban și iluminat cu sistem LED.

Într-un final, obiectivul de investiții va cuprinde și realizarea a două pasarele pietonale destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului Mic vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă.

„Istoria” Parcului Feroviarilor

În 2010, parcul intrase în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce fostul patron Pászkány Árpád a semnat o asociere cu CFR SA. Cu toate acestea, deși a fost promisă o investiție de 1,5 milioane de euro într-o bază sportivă cu terenuri cu gazon sintetic, dar și într-un spaţiu de joacă pentru copii, cu acces liber pentru public, s-a construit un singur teren de fotbal.

Parcul Feroviarilor se afla în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR), înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei. Obiectivul a trecut din proprietatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în proprietatea Primăriei municipiului Cluj-Napoca în iulie 2017, după numeroase solicitări ale administrației locale.

CITEȘTE ȘI:

Parcul „Pădurea Clujenilor”, finalizat toamna aceasta. Va fi cel mai mare parc al Clujului. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter