monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Clujenii, nemulțumiți de dezbaterea pentru metrou: „E doar o șaradă dureroasă”. Se cere o consultare reală a cetățenilor

O petiție prin care se cere o consultare reală a clujenilor cu privire la metrou a fost inițiată, aceasta fiind adresată lui Florin Cîțu, Cristian Ghinea, Emil Boc, Ursula von der Leyen, Frans Timmermans și Margrethe Vestager.

Clujenii, nemulțumiți de dezbaterea privind construirea metroului: „E doar o șaradă dureroasă”. Se cere o consultare reală a cetățenilor.

 

 


La sfârșitul lunii trecute, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au anunțat că în 7 octombrie, la ora 16.00, va avea loc o dezbatere online cu privire la disputatul proiectul al metroului, clujenii având astfel ocazia să își exprime părerea legată de acesta.

 


„Municipiul Cluj-Napoca, în calitate de titular, anunţă publicul interesat asupra organizării ședinței de dezbatere publică a alternativei finale pentru planul PLAN URBANISTIC ZONAL și studiu de fezabilitate pentru proiectul: «TREN METROPOLITAN GILĂU – FLOREȘTI – CLUJ-NAPOCA – BACIU – APAHIDA – JUCU – BONȚIDA» - ETAPA I a sistemului de transport metropolitan Cluj Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea - Componenta 1. Magistrala 1 de metrou, din municipiul Cluj-Napoca și comuna Floresti, jud. Cluj, în data de 07.10.2021 ora 16:00, în vederea obținerii avizului de mediu conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe”, anunța municipalitatea.

Consultarea, organizată prea târziu

Inițiatorul petiției, Istvan Szakats, precizează în textul acesteia că proiectul metroului va primi toate aprobările în comisiile interservice și va fi semnat în Comisia Europeană până în 23 septembrie - adică înainte de dezbaterea anunțată de Primărie.


„În aceste condiții, ce șanse reale mai au cetățenii să modifice sau chiar să refuze proiectul? (...) Consultarea propusă de Primăria Cluj-Napoca este, din păcate, doar o șaradă dureroasă”, se arată în textul petiției.

„Cetățenilor Clujului nu trebuie să li se explice că au nevoie de un sistem de transport public performant. Noi suntem cei care stăm cu orele în ambuteiaje, care devin din ce în ce mai lungi pe an ce trece. Noi suntem primii care vedem cum sub ochii noștri, orașul se sufocă în trafic și poluare. Noi suntem cei care cerem soluții de ani de zile.


Oricare ar fi acestea - tramvai, centură ocolitoare sau metrou, administrația locală este datoare să ni le prezinte și să le susțină în dezbateri publice reale. Cât respect arată acestă temporizare față de specialiștii orașului, cărora practic li se refuză posibilitatea să își exprime, din timp, un punct de vedere avizat pe marginea proiectului?”, mai spune inițiatorul petiției.

Lucrările pentru metrou vor paraliza orașul câțiva ani

În cuprins se mai arată că motivul pentru care aceasta a fost inițiată este faptul că aproape toate stațiile metroului vor fi săpate deschis în intersecții majore sau drumuri circulate, iar în acest mod, în timpul lucrărilor, vor fi distruse un număr semnificativ de lucrări de infrastructură noi precum cele de pe Calea Florești, Calea Mănăștur, Moților, Piața Unirii ori Bulevardul 21 Decembrie 1989.


De asemenea, având în vedere că săpăturile pentru stații vor ocupa întreaga lățime a carosabilului, ele vor contribui la paralizarea întregului oraș, timp de ani de zile.

„Tot ce avem azi sunt promisiuni politice, o documentație problematică, și o prefăcătorie numită consultare publică - pe un proiect care va fi deja aprobat în Comisia Europeană în momentul în care va fi propus dezbaterii la Cluj-Napoca.

Noi, cetățeni responsabili ai acestui oraș, nu putem fi de acord cu această calitate îndoielnică a argumentației tehnice, a formatului administrativ și a demersului politic”, arată inițiatorul.

Ce se solicită autorităților prin petiție?

- Să ia act de argumentele formulate mai sus ca fiind un prim set de observații vizavi de cadrul și conținutul dezbaterilor pe proiectul de metrou
- Să ia act de angajamentul nostru de-a contribui la creionarea soluțiilor optime privind mobilitatea urbană a municipiului Cluj-Napoca - în consultări democratice, cu datele în față, în cunoștință de cauză și cu șanse reale de a interveni asupra proiectului
- Să ia act de angajamentul nostru de a vă ține la curent, în viitorul imediat, cu noi argumente, propuneri de îmbunătățire și soluții alternative privind proiectul de metrou, generate în cadrul unor noi dezbateri cetățenești, în spiritul valorilor democratice europene pe care le promovăm.

Petiția a strâns deja 60 de semnături.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii, invitați să își spună părerea cu privire la metrou. Când va avea loc dezbaterea?

 

Podul Răsăritului a intrat în șantier! Șoferii vor putea circula pe patru benzi. Când vor fi gata lucrările? FOTO