Actualitate

Un activist clujean propune rute de autobuz spre mai multe obiective turistice de lângă Cluj

Un activist clujean a făcut o propunere inedită: transport public în comun spre obiectivele turistice din apropierea Clujului, pentru a diminua poluarea și a crește economia locală.

 

Activistul Adrian Dohotaru a făcut o propunere către Primăria Cluj-Napoca, pentru diminuarea poluării, dar și pentru punerea în valoare a unor obiective turistice des vizitate atât de clujeni, cât și de turiști. 


 

El propune crearea unor rute de transport în comun spre Cheile Turzii, Tarnița și Beliș:


„Ca utilizator clujean de transport în comun, de transport nemotorizat și motorizat (electric), am făcut o propunere oficială către Primăria Cluj și Consiliul Județean de punere  în valoare a obiectivelor turistice ale Clujului atât pentru clujeni, cât și pentru turiștii care vin la Cluj. Propun ca proiect pilot cel puțin pe următoarele trei rute spre obiectivele și localitățile de mai jos:

1. Cluj-Napoca - Cheile Turzii (intrarea dinspre Petrești).
2. Cluj-Napoca - Tarnița (concomitent cu realizarea unor zone publice de acces la mai multe lacuri până la Tarnița).
3. Cluj-Napoca - Beliș.


Cred că o astfel de rută publică, operată de CTP în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, sau de un operator public sau privat contractat de Consiliul Județean, poate pune în valoare obiective turistice ale județului pentru publicuri care din motive sociale, de vârstă sau ecologice nu utilizează mașina personală”, a spus Adrian Dohotaru. 

Rute fezabile economic, pentru elevi și vârstnici

Activistul a spus că aceste rute ar trebui să fie fezabile atât din punct de vedere economic, cât și social și ecologic, iar ele ar putea fi folosite des de către vârstnici sau elevi. 


Elevii s-ar putea deplasa în acele zonă alături de profesori, în scop educativ:

„Subliniez că astfel de rute pot fi folosite și de vârstnici și copii/elevi în afara sezonului estival, în cazul în care se consideră că ar fi atât fezabile economic, dar și oportune din punct de vedere social și ecologic.


Un argument în plus constă în faptul că în Sibiu există rute de succes de public, subvenționate de Consiliul Local Sibiu spre Păltiniș, iar în Brașov există spre Poiana Brașov autobuze subvenționate tot de Primărie de regii aflate în subordinea CL. Mai mult, atât la Sibiu cât și la Brașov autobuzele sunt prevăzute cu locuri pentru biciclete astfel încât doritorii de mișcare se pot întoarce la vale, din locațiile montane menționate.

Un astfel de serviciu de transport poate să aibă inclusiv un rol educativ pentru elevii care pot participa alături de profesorii lor la activități în aer liber. Dar are un rol ecologic net pntru că poate descuraja inclusiv folosirea mașinii personale în weekend, aspect relevant în condițiile în care traficul este principala sursă de poluare în zona metropolitană Cluj”, a explicat Adrian Dohotaru.

Economia locală, susținută prin aceste rute de transport

Rutele de transport public în comun propuse de activistul clujean ar susține turismul și economia locală, dar totodată, ar încuraja turiștii să aibă un comportament etic:

„Totuși, rolul social al acestui tip de turism rămâne primordial în condițiile în care cetățenii responsabili care au ales să nu polueze orașul, sunt încurajați prin politici publice sustenabile, să aibă un comportament etic în continuare, după cum familiilor cu venituri medii spre mici, vârstnicilor care nu mai pot șofa, adolescenților și studenților români și străini care vor să cunoască împrejurimile Clujului etc. li se oferă posibilitatea de relaxare, susținând în același timp economia locală.

Aștept răspunsul Primăriei Cluj, din partea CTP, din partea Consiliului Județean, dar până atunci aștept și părerile voastre, mai ales dacă sunteți șoferi. Ați renunța la mașină?”, spune Dohotaru.

Foto: Soos Attila

CITEȘTE ȘI:

Legenda monștrilor din lacul Tarnița, mit sau adevăr?

 

Controale și amenzi pe Tarnița și Fântânele, în acest weekend. 13 bărci cu motor, depistate deși s-au interzis

 

abonare newsletter