Actualitate

Spectacolul Perseidelor pe cer. Unde și când se pot urmări stelele pe cerul Clujului?

Fenomenul astronomic care marchează, an de an, luna august este cel mai celebru curent de meteori, Perseide, a cărui fază maximă poate din observată, din România.

Spectacolul Perseidelor pe cer. Unde și când se pot urmări stelele pe cerul Clujului? Spectacolul Perseidelor pe cer. Unde și când se pot urmări stelele pe cerul Clujului?

 

 

Când se pot observa Perseidele?

Activitatea curentului de meteori Perseide începe din 17 iulie și se încheie pe 24 august. Cea mai bună perioadă pentru a le urmări este după miezul nopții până pe la ora 3 sau 4 dimineața, când apune luna. Ploaia de stele va putea fi văzută în noaptea de 12/13 august și 13/14 august. Faza de lună plină, din 15 august, va îngreuna vizibilitatea „stelelor căzătoare” anul acesta.


De unde poți urmări Perseidele?

Zonele cu cer curat și senin promit cea mai bună vizibilitatea asupra stelelor, astfel,  se pot observa maximum 150 de meteori pe oră, dar pentru cei care vor să urmărească ploaia de stele din zona urbană, vor fi vizibili doar 10-20 meteori pe oră.

Cea mai bună zonă a orașului Cluj-Napoca, din care oamenii se pot bucura de stelele căzătoare, este zona Feleacului, fiind la înălțime.


Ce sunt Perseidele?

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toți curenții majori de peste an. Acest lucru se datorează faptului că acest curent a dat dovadă, de-a lungul timpului, de activitate regulată, fiind observat de cel puțin 2.000 de ani, dar și din simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiții ideale de observare pentru cei din emisfera nordică.

Citește și:


Sărbătoarea Sfânta Maria 2020. Ce nu e bine să faci miercuri și vineri înainte de Adormirea Maicii Domnului

 

Pelerinaj Nicula 2020. Ce reguli impun autoritățile pentru a limita răspândirea coronavirusului

 


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter