Actualitate

Unde se scăldau clujenii altădată? Baza sportivă Record sau Ștrandul Municipal erau la mare căutare

Ștrandurile erau o binecuvântare pentru clujeni în lunile de vară.

 

 

Puține dintre ștrandurile de altădată mai funcționează și astăzi, clujenii care și-au petrecut verile din tinerețe în acestea amintindu-și cu nostalgie de vremuri.

 


1.Baza sportivă „Record ”

Ștrandul „Record” de pe strada Galați, actuala stradă Onisifor Ghibu, construit de Fabrica de Tricotaje Someșul, avea trei bazine, dintre care cel mijlociu și mic aveau apa încălzită.

În cadrul Bazei Sportive „Record”, au mai funcționat și terenuri de sport, folosite atât pentru recreere cât și pentru antrenamente: trei terenuri de tenis și tenis de picior, handbal, fotbal și o popicărie.


2. Ștrandul Clujana

Ștrandul Clujana se afla în apropierea Fabricii de încălțăminte Clujana și era frecventat mai mult de populația din zona industrială a orașului. Acesta avea două bazine, unul mare și unul mic pentru copii.

Ștrandul Clujana este funcțional și în prezent.


3. Băile Someșeni

Băile Someșeni sunt o stațiune balneo-climaterică din cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca. Băile Someșeni aveau trei bazine, unul pentru tratamentul adulților, unul pentru copii și unul pentru înotători. Apele medicinale (sărat-sulfuroase) și nămolul cu proprietăți terapeutice, erau folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni cronice, reumatice, etc. Apele minerale sulfuroase și carbonatate de la cele peste 20 de izvoare (fiecare cu proprietăţi diferite) erau utilizate și în curele interne pentru tratamentul afecțiunilor gastrointestinale, hepatobiliare, renale, ale căilor respiratorii superioare, HTA, diabet.

În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonari din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.


4. Ștrandul Municipal

Ștrandul Municipal a fost unul din cele mai frumoase ștranduri ale orașului. Existau patru bazine care se adresau tuturor categoriilor de vârstă: de la bazinul pentru copii, la bazinul destinat înotătorilor cu experiență. În partea dreaptă a bazinului mare exista o trambulină cu două platforme. Foarte aglomerat în timpul verilor, ștandul era un loc de agrement plăcut, ieftin și accesibil tuturor.

Ștrandul este lăsat de mai bine de 30 de ani în paragină. Zona este protejată istoric și astfel nu s-au putut da aprobări pentru cei care voiau să construiască blocuri pe acel teren. Terenul aparține firmei Unita Turism Holding, căreia, Primăria i-a eliberat în 2011 un certificat de urbanism „mult prea restrictiv” pentru ce planuri avea societatea cu terenul situat pe Aleea Stadion nr. 1, pe locul fostului ştrand municipal.


5. Ștrandul ,,Babeș”

Proiectul „Parcului Victor Babeș" (azi numit Parcul Sportiv Universitar „Dr. Iuliu Hațieganu"), prevedea iniţial realizarea unui complex de nataţie, alcătuit din cinci bazine de înot, plajă și sere, construite în colţul sud-estic al parcului, lângă cursul amenajat al Canalului Morii.

Din păcate s-a construit un singur bazin (cu apă rece) cu o tribună de beton, care s-a terminat în anul universitar 1938-39. Frecventat mai mult de studenți și de cadre didactice, a fost folosit până în anii ‘90. Pe acel amplasament s-a construit un modern Complex de Natație al Universităţii Babeş-Bolyai.

6. Ștrandul Sun (Grigorescu)

Ștrandul Sun este amplasat între cartierele Mănăștur și Grigorescu. În trecut încânta clujenii cu trei bazine, unul mare pentru adulți, unul intermediar și unul pentru copii.

Actualul Ștrand Grigorescu are două bazine, unul cu o adâncime de 1,5 m, iar celălalt cu o adâncime de 0,6 m.

Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI

E vreme caldă în weekend! Cinci stațiuni aproape de Cluj, unde poți merge la scăldat

 

abonare newsletter