Actualitate

Casă țărănească din Bistrița-Năsăud, mutată în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

În data de 29 iulie la ora 12 clujenii sunt așteptați la vernisarea casei și anexelor din localitatea Spermezeu, județul Bistrița Năsăud la Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

 

 


Acestea au fost donate de către Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

 


Structura dezvoltată a casei, prin trăsăturile sale stilistice dar și prin tehnicile, materiale de construcție și inventarul specific, casa și anexele, mutate din locul de origine al Preasfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, ilustrează deopotrivă aderența la fondul arhitectural zonal românesc autohton, la profilul ocupațional al zonei cât și tendințele de dezvoltare ale arhitecturii rurale întâlnite în anii interbelici, etapă căreia i se circumscrie ridicarea acestor construcții.

Vizitatorii pot să viziteze, casa, șura, fântâna cu cumpănă și obiectele din inventarul casei care le v-a contura o imagine asupra civilizației rurale întâlnite în Valea Țibleșului. Momentul inaugurării va fi marcat de sfințirea casei și a anexelor sale, precum și de scurte discursuri ale personalităților culturale invitate.


CITEȘTE ȘI

Schimbare RADICALĂ la Parcul Etnografic din Cluj! Cum va arăta zona? FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter