Ştiri din Transilvania

Schimbare RADICALĂ la Parcul Etnografic din Cluj! Cum va arăta zona? FOTO

Zona Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia” se va transforma radical odată cu amenajarea unei bariere vegetale.

 

 


Consiliul Județean Cluj a publicat un anunț de achiziție directă pentru lucrări de amenajare peisagistică vegetală în zona Parcului Etnografic „Romulus Vuia” – Pădurea Hoia-Baciu – Parcul Industrial Tetarom I. Este vorba despre o barieră vegetală pe latura sud-estică a arealului natural din zona Hoia, potrivit forului administrativ județean.

 


Lucrări de peste 85.000 € în zona Parcului Etnografic

Conform caietului de sarcini, valoarea estimată a contractului se ridică la 416.136 de lei (fără TVA), adică peste 85.000 de euro. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 22 octombrie, ora 10:00, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. De asemenea, durata de execuție a lucrărilor nu va depăși 45 de zile calendaristice.

Data de începere a lucrărilor este considerată, cel puțin pe hârtie, data de 26 octombrie 2020. Până la această dată, firma desemnată să execute lucrările va trebui să dovedească că deține toate resursele – umane, materiale – să respecte cerințele stipulate în contract. Totodată, ofertantul asigură o perioadă de garanție de 24 de luni, perioadă care începe de la data încheierii procesului verbal de recepție, după finalizarea intervenției.


Piesele principale pe baza cărora antreprenorul va realiza lucrarea sunt documentațiile tehnice elaborate de către Alice Oprică Arhitectură SRL și Păunița Boancă Arhitectura Peisajului SRL. De altfel, proiectul tehnic și detaliile de execuție sunt parte integrantă din documentația de atribuire și cuprinde planuri și desene despre cum ar trebui să arate zona în viitor. (VEZI Galerie FOTO)

Se plantează arbori care stabilizează solul

Potrivit cerințelor din caietul de sarcini, se vor planta specii care stabilizează solul, au creștere rapidă și viguroasă, și prezintă rezistență la vânt, poluare și ger; specii decorative pe timp de iarnă, dar și specii care continuă în mod natural linia pădurii. Pe lângă plantarea a 58 de arbori, lucrările includ și curățarea pajiștii de resturi vegetale, respectiv îndepărtarea arborilor uscați. Astfel, se recomandă defrişarea arborilor în declin biologic avansat (uscaţi în proporţie de 70-100%).


„Se vor defrișa doar exemplarele de arbori spontani cu diametrul trunchiului de până la 10 cm și arborii care prezintă peste uscarea coroanei în procent de minim 50%. Exemplarele valoroase și sănătoase se vor păstra. Curăţirea terenului constă în îndepărtarea crengilor, cioatelor sau a rădăcinilor scoase în faza anterioară, precum și a pietrelor de dimensiuni mici aflate la suprafaţa terenului”, se arată în caietul de sarcini.

Zona respectivă este cunoscută pentru problemele majore privind alunecările de teren. În septembrie 2014, au fost constatată existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în teren, pe versantul nordic al Dealului Hoia. În doar patru ani, Consiliul Judeţean Cluj a fost nevoit să cheltuie peste 10 milioane de euro cu alunecările de teren a Dealului Hoia.


Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” așteaptă extinderea

În 2017, Alice Florea, o tânără arhitectă din Cluj-Napoca, a fost declarată câştigătoarea concursului internaţional de soluţii pentru revitalizarea zonei Parcului Etnografic „Romulus Vuia” – Pădurea Hoia-Baciu. Extinderea parcului – cel mai mare din țară – vizează o suprafață de peste 42 ha, cu o investiție de circa 10 milioane de euro, în care sunt incluse și poiana, respectiv Pădurea Hoia-Baciu.

„Proiectul are ca scop punerea în valoare a zonei verzi din Pădurea Hoia-Baciu și pășunea din apropiere prin circuite de ciclism, puncte de observare a păsărilor și locuri de joacă. De asemenea, strada Nicolae Pătrașu va fi reabilitată și se va amenaja o intersecție cu Tăietura Turcului”, a explicat la acea vreme Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Parcul Etnografic se extinde. Sat de vacanță, ateliere și povești cu OZN-uri


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter