Actualitate

Cum ne pregătim pentru drumeție vara? Recomandări de alimentație și hidratare, de la salvamontiștii clujeni

Salvamontiștii clujeni au publicat câteva recomandări privind alimentația și hidratarea, pentru iubitorii de natură care vor să plece într-o drumeție pe timp de vară.

 

 


Potrivit salvamontiștilor, cantitatea de alimente se va calcula în funcție de lungimea și de dificultatea traseului. Sunt de preferat alimentele care nu se deteriorează la temperaturi ridicate, cu un conținut redus de sare. ca acestea să nu provoace setea. 

 


Salvamontiștii clujeni îi informează pe oameni și că masa de dimineață este cea mai importantă când se hotărăsc să plece într-o drumeție. Aceasta trebuie aleasă cu grijă:

„Hrana consumata pe munte într-o tura de o zi trebuie gândita în contextul mesei de dimineața. Ideal ar fi ca micul dejun sa asigure necesarul de energie pentru prima parte a zilei, fără însă să se creeze o senzație de încărcare si sațietate. Este contraindicat ca imediat după masa sa se plece in drumeții, pe zone care necesita efort susținut.


Masa principala pe munte se va consuma, de preferință, după terminarea unui efort susținut (dar nu chiar imediat), iar in timpul efortului se vor consuma alimente hiperenergetice (batoane energetice, ciocolata, fructe confiate, smochine, curmale, etc)”, conform echipei Salvamont.

Băuturile alcoolice trebuie evitate

Cantitatea de lichid se va calcula în funcție de necesarul fiecăruia și temperatura ambientală, la care se va adăuga o rezerva, dar nu mai puțin de 2 L, spun salvamontiștii. Băuturile alcoolice trebuie evitate în astfel de situații:


„Se vor evita băuturile alcoolice și cele carbogazoase. Hidratați-vă corespunzător și iarna chiar dacă temperatura de afară este scăzută. Prin transpirația rezultată în urma faptului ca în astfel de perioade îmbrăcămintea este groasă, se pierde o cantitate importanta de lichide care trebuie înlocuită.

Pe perioada sezonului rece, este preferabil de înlocuit, măcar o parte din lichidele de hidratare, cu băuturi calde, păstrate în termos. Trebuie luat în considerare faptul că pentru hidratarea cu apă rezultată din topirea zăpezii, este necesar un aport suplimentar de săruri minerale, deoarece în acest caz ele lipsesc”, potrivit salvamontiștilor.


Totodată, cei care vor să pornească pe un traseu în natură trebuie să se informeze de sursele de apă din zonă, cum ar fi izvoare sau cabane.

„Trebuie luat in considerare faptul ca într-o drumeție de lunga durata, care implica un efort susținut, lipsa unei hidratări corespunzătoare poate avea efecte mult mai dramatice decât hrana insuficientă”, spun salvamontiștii.

CITEȘTE ȘI:

Cheile Tureni, zona perfectă pentru o aventură și un picnic la apus, lângă Cluj-Napoca

 

Ce să faci dacă te mușcă o viperă? Măsuri de prim ajutor, de la salvamontiștii clujeni

 

abonare newsletter