Actualitate

Furtuna din Cluj, cauzată de CANICULĂ. Meteorolog: „Clujul e magnetul unor astfel de furtuni”

Furtuna violentă care a lovit Cluj-Napoca a fost cauzată de canicula din ultima perioadă. Meteorologul Narcis Maier a explicat ce s-a întâmplat duminică seara.

 

 


Meteorologul Narcis Maier, de la Serviciu Regional de Prognoze a Vremii Cluj, a explicat de ce a venit o furtună atât de violentă duminică seara în Cluj-Napoca, într-o intervenție la TVR Cluj, emisiunea Actual Regional.

 


El a explicat că furtuna a fost neobișnuită, dar direcția din care a venit spre Cluj a fost și mai ieșită din comun. Motivul principal pentru fenomene meteo extreme a fost canicula:

„Am asistat la o furtună convectivă, adică atipică, putem spune, pentru că direcția de unde a venit este o direcție neobișnuită. Cam 10% din circulația atmosferică ce are loc în Cluj este din acea direcție. A venit din județul Mureș, pe o circulație Est-Vest și practic acea furtună care a pornit din județul Mureș nu spunea nimic până când s-a apropiat de Cluj. La Cluj ieri au fost 32 de grade, temperatură oficială. Pe betoane sau în piață pot să fie și 40 de grade.” 


Narcis Maier a declarat și că asemenea fenomene sunt atipice Clujului, care este „destul de ferit” de obicei:

„Este neobișnuită acea circulație și în momentul în care a întâlnit zona asta a Clujului, mult mai caldă s-a întâmplat fenomenul. Având în vedere că Clujul este o zonă joasă. La Est de Cluj este o zonă de deal, Câmpia Transilvaniei. Intrând în zona de deal, furtuna a forțat să treacă acele dealuri și atunci toată gheața pe care a conținut-o norul respectiv a căzut jos. În momentul în care s-a produs acea descendență a norului am avut și intensificările de vânt care au produs pagube. 


Nu sunt frecvente. Clujul este destul de ferit de astfel de fenomene dar în ultima vreme din cauza încălzirii, mai ales cu temperaturi peste 30 de grade, Clujul funcționează ca un magnet unor astfel de furtuni. Nu s-au manifestat toate la fel de violent, dar practic în fiecare an avem parte de unul sau două episoade mai mult sau mai puțin severe. Am mai avut și grindină acum vreo 10 ani când a fost mai sever”, a explicat meteorologul.

CITEȘTE ȘI:


Boc, șocat de furtuna violentă: Nu am avut așa ceva de 30 de ani. Nu am fost atenționați

 

VIDEO. Mașinile „navighează” pe Bulevardul Eroilor, după furtună! E DEZASTRU în Centrul Clujului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter