Actualitate

Boc, șocat de furtuna violentă: Nu am avut așa ceva de 30 de ani. Nu am fost atenționați

Emil Boc a fost șocat de intensitatea și violența furtunii de duminică seara. Edilul e deranjat de faptul că nimeni nu a anunțat fenomenul extrem.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca a vorbit despre furtuna violentă de duminică într-o intervenție la Digi24. 

 


Emil Boc spune că orașul este funcțional în prezent, dar nu toate solicitările au fost soluționate încă. 

Edilul recomandă să privim „partea plină a paharului”, adică să ne bucurăm că nu au fost înregistrate decese, deși două persoane au fost rănite.


„Partea plină a paharului este că nu avem niciun deces, dar sunt două persoane ușor accidentat. Orașul este funcțional. De azi noapte de la 22:30 s-a lucrat și se lucrează pentru decongestionarea zonelor unde au fost probleme. Avem acoperișuri smulse, copaci care au fost doborâți, dar orașul nu are probleme în acest moment, este funcțional și până deseară, sper, că cea mai mare parte dintre lucrări vor fi remediate. Mai rămân câteva aspecte legate de acoperișurile oamenilor care vor fi reparate în perioada următoare, inclusiv două școli”, a spus Emil Boc.


Emil Boc a fost șocat de intensitatea furtunii din Cluj-Napoca și a spus că nu a mai văzut așa ceva în acest oraș în ultimii 30 de ani. Totodată, primarul reproșează că nimeni nu a anunțat acest fenomen extrem:

„Noi nu am avut în ultimii 30 de ani o furtună de o intensitate atât de mare, într-un timp atât de scurt. N-am avut niciun fel de atenționare privind acest eveniment. Pur și simplu a căzut ca din cer, cum se spune, iar intensitatea a fost complet ieșită din comun. De aceea se și explică faptul că au fost smulse acoperișuri, arbori sănătoși de care nu ai fi crezut niciodată că pot să fie doborâți sau acoperișuri care să fie distruse. 


Important este că echipele, pe orizontală, sunt mobilizate. Sperăm să nu mai avem asemenea intensitate. Când intensitatea e atât de mare ești copleșit, dar administrațiile trebuie să aibă întotdeauna soluții.”

Bilanțul furtunii violente de duminică

Emil Boc s-a plimbat prin oraș luni pentru a vedea dezastrul lăsat de furtuna violentă de duminică seara. Edilul a făcut un bilanț al fenomenului extrem, cu daunele pe care le-a cauzat.

„Bilanțul furtunii violente din noaptea de 18.07.2021. Furtuna violentă ce s-a dezlănțuit în Cluj-Napoca ieri seară, în intervalul orar 22:15 - 23:15, a produs o serie de pagube materiale, în special prin ruperea unor arbori care au avariat autoturisme și/sau clădiri. De asemenea, vântul puternic a smuls elemente de acoperiș la câteva clădiri, fiind necesară intervenția de specialitate a echipajelor ISU „Avram Iancu” al județului Cluj. 

Am fost pe teren la Liceul teoretic „Lucian Blaga” pentru a evalua situația. O estimare a tuturor daunelor produse de furtuna de ieri seară va fi realizată în zilele următoare. 
În urma evenimentului extrem au fost efectuate peste 70 de intervenții, în afara celor efectuate de ISU „Avram Iancu” al județului Cluj. Primăria a venit în sprijinul echipajelor prin intermediul firmelor de prestări servicii în domeniile de salubritate stradală și spații verzi, inclusiv alpiniști utilitari. Direcția de Ecologie urbană, Serviciul Situații de urgență și Direcția Generală Poliția Locală au colaborat pentru a diminua efectele produse de furtună. Echipele Primăriei sunt încă pe teren și depun efort continuu pentru a ameliora situația”, a anunțat Emil Boc.

Bilanțul furtunii:

- Vântul puternic a smuls elemente de acoperiș la câteva clădiri, fiind necesară intervenția de specialitate a echipajelor ISU „Avram Iancu” al județului Cluj
- Au fost afectate toate cartierele de pe raza municipiului Cluj-Napoca, cei mai mulți arbori căzuți fiind înregistrați în Gheorgheni, zona centrală, Zorilor, Grigorescu, Mărăști, Plopilor;
- Au fost mobilizați pe teren 120 oameni pentru tăierea și încărcarea arborilor căzuți, 13 mașini cu tonaj între 3,5-7,5 tone și o macara platformă pentru degajarea căilor de acces auto și pietonal; 
- Au fost afectați mai mulți arbori de pe domeniul public și proprietăți private. În multe situații arborii în cădere au avariat autoturisme și/sau clădiri;
- Majoritatea copacilor căzuți au fost brazi. La furtuni violente, brazii prezintă un risc mai ridicat de rupere și prăbușire. Le recomandăm cetățenilor să evite plantarea acestora în apropierea imobilelor sau a parcărilor; 
- Acțiunea degajării zonelor de arbori căzuți se desfășoară în continuare, prioritare fiind căile de acces auto și pietonale, aleile din parcuri, parcările și locurile de joacă, precum și școli și grădinițe. Materialul lemnos rezultat se va distribui cu titlu gratuit persoanelor defavorizate.

CITEȘTE ȘI:

De ce NU au fost anunțați clujenii despre POTOPUL de duminică? Prefectura: Nu a fost COD ROȘU

 

VIDEO. Gheorgheni, cartierul PĂRĂSIT! Încă nu a curățat nimeni, deși aleile sunt pline de copaci căzuți și cabluri de curent rupte

 

abonare newsletter