Actualitate

Final de drum în nesfârșita „poveste” a închiderii gropii de gunoi ilegale din Câmpia Turzii

Consiliul Județean Cluj se află în etapa „operațiunilor juridice” de finalizare a închiderii și ecologizării rampei de gunoi ilegale din Câmpia Turzii. Aceasta trebuia să fie închisă încă din anul 2011.

 

 


În cadrul ședinței forului județean de joi, a fost adoptat proiectul de hotărâre care prevede transmiterea dreptului de administrare al terenului pe care se află groapa neconformă de deșeuri din Câmpia Turzii, către Consiliul Județean. Demersul a fost făcut în vederea realizării obiectivului „Închidere și ecologizare depozit de deșeuri neconform din municipiul Câmpia Turzii”, se arată în proiect.

 


„Este una din rampele temporare din județ pe care le-am închis odată cu rampa de la Pata Rât și în momentul de față facem operațiunile juridice având în vedere finalizarea acestei închideri și ecologizări a acestui depozit”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, în cadrul ședinței de joi.

Astfel, trecerea terenului de 54.337 mp în domeniul public al Consiliului Județean Cluj a fost realizată deoarece „obligația închiderii și ecologizării depozitelor urbane neconforme din județul Cluj îi aparține Consiliului Județean”, conform proiectului de hotărâre.


Închiderea gropii, anunțată din 2011

Consiliul Județean a anunțat pentru prima dată închiderea gropii ilegale de gunoi din Câmpia Turzii încă din anul 2011, lucru care nu s-a mai întâmplat. Același anunț avea să fie făcut din nou, în vara anului 2015, obiectiv care ar fi trebuit să fie realizat un an mai târziu, în 2016, alături de alte cinci gropi de gunoi, respectiv cele din Pata Rât, Huedin, Turda, Gherla și Dej.

Câştigătoarea licitaţiei la acea vreme, în 2015, era Asocierea SC Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh, doar că, ulterior câștigării licitației, asocierea a solicitat suplimentarea valorii lucrărilor cu 6,1 milioane lei, iar Consiliul Judeţean nu a fost de acord, contractul fiind reziliat. Astfel, lucrările au fost scoase, din nou, la licitație.


Rampa din Câmpia Turzii, invadată de deșeuri

În tot acest timp însă, la gropile de gunoi atât din Câmpia Turzii, cât și din Dej, s-au depozitat cantităţi considerabile de deşeuri.

„Cantităţile suplimentare de deşeuri depozitate de diverse persoane fizice/juridice au reprezentat o nouă problemă care a generat noi întârzieri în închiderea depozitelor de deşeuri, precum şi costuri suplimentare pentru închiderea cantităţilor suplimentare de deşeuri. Totodată, această problemă a reprezentat şi unul din motivele pentru care contractul de lucrări încheiat cu Asocierea Geiger Transilvania SRL - Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL pentru închiderea depozitelor Dej şi Câmpia Turzii a fost reziliat şi pentru care trebuie reluată procedura de atribuire”, transmiteau pentru monitorulcj.ro, reprezentanții Consiliului Judeţean Cluj, în anul 2018.


Astfel, Geiger Transilvania SRL a dat în judecată Consiliul Judeţean, solicitând o suplimentare de contract, în valoare de 6 milioane lei, în anul 2015, faţă de cele 9 milioane de lei de la atribuire, motivând că a descoperit o cantitate mai mare de deşeuri faţă de cea estimată, dar autoritatea judeţeană a reziliat înţelegerea. Consiliul Județean a pierdut procesul acum trei ani.

Un nou contract, semnat în 2018

În toamna anului 2018, Consiliul Județean Cluj semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare închiderii rampei de gunoi de la Câmpia Turzii.

Potrivit forului judeţean, societatea declarată câștigătoare a fost Secvision Business Solutions SRL, valoarea totală a contractului fiind de 6,1 milioane lei fără TVA. Termenul de execuție pentru închiderea gropii de gunoi era de maxim 12 luni.

În luna martie a anului trecut, Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, declara că „în luna august cel târziu putem declara depozitul de la Câmpia Turzii ca fiind închis”.

Astfel, încă de anul trecut, deși închisă oficial în acte, groapa de deșeuri de la Câmpia Turzii continua să funcționeze ilegal, oamenii din zonă plângându-se că deșeurile sunt transportate pe timpul nopții, iar ziua sunt împrăștiate de vânt pe terenurile din apropiere.

Peste 8 milioane de lei, pentru închiderea rampei

Așadar, în cele din urmă, ultima rampă de gunoi neconformă din judeţul Cluj, cea de la Câmpia Turzii, a fost închisă, printr-o investiţie de 8,3 milioane de lei.

„Punct final în procesul de închidere a rampelor neconforme de deşeuri din judeţul Cluj. Consiliul Judeţean Cluj a efectuat recepţia la finalizarea lucrărilor aferentă proiectului de închidere şi ecologizare a depozitului urban neconform de deşeuri din municipiul Câmpia Turzii. (…) Valoarea totală a contractului de închidere a depozitului amplasat la ieşirea din Câmpia Turzii a fost de 8.322.736 de lei, perioada de garanţie fiind de 60 de luni”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj, din aprilie.

CITEȘTE ȘI:

Ani de pasivitate și bani dați în plus. Mii de euro s-au “scurs” suspect la închiderea gropilor de gunoi din județ

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter