Actualitate

De ce s-au relaxat restricțiile mai devreme? Florin Cîțu: „Rata de pozitivare a scăzut”

Începând cu data de 15 mai, masca nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise iar circulația pe timp de noapte nu va mai fi restricționată. Premierul a explicat de ce s-au luat aceste măsuri de relaxare.

 

 


Premierul României, Florin Cîțu a explicat de ce guvernul a luat decizia de a renunța la obligativitatea măștii în spațiile deschise și neaglomerate, dar și renunțarea la restricțiile pe timp de noapte. Guvernul a anunțat că unele restricții se vor relaxa doar de la 1 iunie, însă se pare că după o analiză a ratei de vaccinare, autoritățile au decis să ridice restricțiile chiar de pe data de 15 mai.

 


„Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme. A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam. Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL! Masca NU MAI E OBLIGATORIE în exterior din 15 mai! Se elimină restricțiile de circulație noaptea

Se relaxează restricțiile! Fără mască pe stradă, iar circulația de noapte nu va mai fi restricționată

Premierul a explicat că restricțiile trebuie să fie relaxate pas cu pas, iar vaccinarea este extrem de importantă pentru ridicarea restricțiilor.  


„Am reușit să luăm această măsură mai repede pentru că românii au înțeles să se vaccineze. Dacă vrem să avem următoarele etape de relaxare trebuie să ne vaccinăm, altfel va fi mai grea revenirea la normalitate. Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât revenim mai repede la normalitate.

Ceea ce am făcut acum este un pas spre revenirea la normalitate, pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes şi avem indicatori care ne arată că suntem într-o perioadă bună, dar vom evalua permanent ce se întâmplă cu aceşti indicatori”, a explicat premierul.


Starea de alertă rămâne în vigoare iar toate detaliile despre restricțiile relaxate se vor stabili astăzi într-o ședință CNSU.

„Mâine vom face hotărârea de guvern. Mâine vom avea hotărârea CNSU şi vom mai veni cu detalii exact despre ce se întâmplă între 15 mai şi 1 iunie”, a explicat el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter