Actualitate

Premieră națională în urbanism. Primul bloc care ar putea fi demolat, în urma anulării autorizației de construire

Un bloc de șase etaje ar putea fi demolat, după ce instanța a anulat definitiv atât autorizația de construire a clădirii, cât și Planul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic de Detaliu.

 

 


În municipiul Constanța ar putea avea loc o premieră în materie de construcții, după ce mai multe documente aferente unui imobil au fost anulate definitiv în instanță. Este vorba de o clădire de șase etaje, ridicată pe bulevardul Mamaia, una dintre cele mai importante artere ale orașului de la malul mării, aproape lipită de o altă clădire.

 


În urmă cu trei ani, Asociația „Constanța Altfel”, care l-a susținut și lansat politic pe actualul primar PNL Vergil Chițac la alegerile locale din 2020, a atacat în instanță atât autorizația de construire a clădirii, cât și Planul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic de Detaliu, scrie Info Sud-Est.

Judecătorii constănțeni au dat dreptate asociației și au anulat definitiv documentele, astfel că imobilul are toate șansele să fie demolat, conform surselor juridice consultate de publicația citată.


Acestea susțin că pentru a fi posibilă demolarea, asociația ar trebui să deschidă o nouă speță în instanță prin care să ceară desființarea imobilului, conform deciziei judecătorești definitive, prin care autorizația de construire, PUZ și PUD au fost declarate nule.

Asociația „Constanța Altfel” susține că va continua demersul juridic și va deschide o nouă acțiune în instanță pentru a duce la capăt demolarea imobilului considerat a fi construit ilegal.


„Priviți cu atenție clădirea în construcție. Tocmai ce a fost anulată autorizația de construire în baza căreia a fost edificată. Și puz-ul și pud-ul aprobate de fostul consiliu local pe gustul (îndoielnic) al investitorului și în disprețul total al legii. Hotărârea este definitivă și ne-a luat 3 ani să ajungem aici. Urmează acțiunea de desființare/demolare a construcției. Era urbanismului haotic, inuman, începe să apună la Constanța. Există mii de alte puz-uri demente, dar și determinarea noastră de a continua lupta cu acestea, atât cât mijloacele ne-o vor permite. Nu, lucrurile bune nu se întâmplâ celor care știu să aștepte. Lucrurile bune se întâmplă celor ce luptă pentru ele. Să auzim de bine!”, este mesajul publicat de asociație după decizia judecătorească definitivă.

Demolarea clădirii ar reprezenta o premieră pentru municipiul Constanța care, în ultimii 20 de ani, a cunoscut o dezvoltare imobiliară agresivă și haotică, un exemplu fiind blocurile construite la foarte mică distanță de ferestrele sau balcoanele altor blocuri, stârnind revolta locatarilor.


În alte cazuri, cum ar fi zona de nord a stațiunii Mamaia, au fost construite hoteluri sau blocuri fie pe nisip, contrar legii, fie îngrămădite unele în altele, astfel încât intervenția pompierilor a fost îngreunată în cazul unui incendiu din luna aprilie, mai notează Info Sud-Est.

CITEȘTE ȘI

Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazu NU poate fi demolat. Boc: „Întrebați-l pe Funar, nu pe mine”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter