Actualitate

Centru de testare COVID-19 la Aeroportul din Cluj. ORICINE se va putea testa

Un centru de testare COVID-19 se va deschide în curând la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Acesta va fi pus la dispoziția tuturor clujenilor, nu doar a pasagerilor.

 

 


 

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a încheiat o licitaţie pentru deschiderea și amenajarea unui centru de testare COVID-19. Acesta va fi pus în funcțiune cel târziu la jumătatea lunii mai şi oricine va putea beneficia de acesta.


 

Programul va fi non-stop, iar testarea se va desfășura în două moduri (PCR și teste rapide), astfel încât nu va dura mult până la primirea rezultatului.


Opțiuni puse la dispoziția doritorilor

„Câştigătorul licitației a fost OK Medical, ce sunt în asociere cu Genetic Lab, deoarece noi am considerat că ar trebui să fie o obligativitate un laborator medical sau cineva în parteneriat cu unul, pentru concludența rezultatelor. Vor fi două spații, unul în interiorul clădirii, de 50 de mp, şi celălalt în exterior, de 300 de mp.

Testele vor fi de două tipuri: PCR și rapide, antigen. La cele PCR, rezultatele se vor da în maxim 24 de ore, am precizat clar această condiție. La cele rapide, pentru rezultat va trebui să se aștepte între o jumătate de oră și o oră”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Raluca Bobos, Șeful Biroului Contracte al Aeroportului Interanțional Avram Iancu Cluj.


În ce privește programul, acesta s-ar putea să fie non-stop, conform conducerii aeroportului.

„Încă nu este sigur, dar programul este cel mai probabil să fie non-stop, deoarece zborurile se desfășoară pe tot parcursul zilei. Chiar dacă, în cel mai rău caz, nu s-ar putea realiza acest aspect, am solicitat funcționarea centrului pentru minim 15-16 ore”, a confirmat aceasta.


Costul chiriei pentru spațiul din cadrul aeroportului este între 7 și 13 euro pe metrul pătrat.

„Am decis ca pentru spațiul de 300 de metri pătrați să fie 7€ pe mp, pe lună, iar pentru cel spațiul mic, de 50 mp, 13€ pe mp, pe lună. Acestea vor fi prețurile de pornire”, a precizat Bobos.

În ce privește o cifră aproximativă a celor testați la care se crede că s-ar putea ajunge pe zi, reprezentanții Aeroportului Cluj nu au oferit un răspuns exact, din cauza faptului că numărul pasagerilor nu este deloc predictibil.

„Sunt zile în care se înregistrează 1.000 de pasageri, altele în care sunt 800-900, așa că nu am putea spune cu exactitate un număr, fie el și aproximativ”, a mai adăugat aceasta.

Certificatul de vaccinare digital

Directorul Aeroportului a spus că una dintre cele mai așteptate măsuri pentru relansarea traficului aerian este introducerea certificatului de vaccinare digital, care ar permite pasagerilor să călătorească fără test COVID sau carantină.

„De la nivel național, așteptăm să implementeze foarte repede acest certificat digital. Apreciem faptul că România este printre primele țări din Europa care au stabilit că cei care au două vaccinuri nu trebuie să aibă test negativ și nici nu trebuie să stea în carantină. A fost o măsură extraordinar de bună. La nivel local, considerăm că s-au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina efectele crizei”, a explicat directorul aeroportului, David Ciceo.

Starea traficului aerian în situația pandemică

Traficul aerian de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a crescut în luna martie față de luna februarie, 37.954 de pasageri înregistrându-se pe aerogara din Cluj. Numărul acestora a crescut cu aproape 10.000 față de luna februarie.

În ceea ce privește aeroporturile din România, traficul aerian de la nivelul lunii martie a scăzut cu 54% față de valoarea înregistrată în aceeași lună a anului 2020, de la 685.773 milioane de pasageri la doar 311.279 de pasageri. Acest lucru însă nu îl îngrijorează pe directorul aeroportului, el declarând că ne situăm peste media europeană la acest capitol.

„Aeroportul este peste media europeană și peste aeroporturile europene, mă refer la procent, în ceea ce privește traficul aerian și în aprilie o să stăm mai bine. Noi considerăm că sunt sigure călătoriile cu avionul, de asemenea, lumea este dornică să călătorească. Din cei care au călătorit în timpul pandemiei, foarte puțini s-au infectat, pentru că se respectă regulile și în aeroport, și în aeronave”, a declarat directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.

CITEȘTE ȘI

Traficul aerian pe Aeroportul Cluj, în revenire în luna martie

 

abonare newsletter