Actualitate

Un drum de munte cu probleme de ani buni va fi asfaltat. A fost lansată licitația

Un drum din zona de munte a județului Cluj va fi asfaltat, după ce, ani de zile, lucrările desfășurate de firma Kiat au stagnat.

 

 


Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru lucrări de modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 107P Gilău (DN1) – Someșul Rece – Mărișel – DN1R.

 


Drumul este relicitat, întrucât CJ Cluj a reziliat contractul cu firma Kiat Group Construct, care a dus lucrările la un stadiu fizic de doar 20%. La începutul acestui an, Consiliul Județean Cluj a aprobat actualizarea noilor indicatori tehnico-economici ai lucrărilor de modernizare și reabilitare a patru drumuri județene finanțate din fonduri europene, de 164 km. Este vorba despre DJ 107P Gilău (DN1) – Someșul Rece – Mărișel – DN1R (44 km); DJ 107M Luna de Sus – Băișoara – Buru (42 km); DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealu Jurcii (38 km); DJ 150 Viișoara-Ceanu Mare – Frata – Mociu (39 km).

Licitație reluată pentru DJ 107P

Recent, Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice - n.red.) anunțul de participare pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de „Modernizare și reabilitare a drumului județean DJ 107P Gilău (DN1) – Someșul Rece – Mărișel – DN1R, km 0+000 – km 44+260, L=44.260 Km”. Data limită de depunere a ofertelor este 18 mai 2021.


„Continuăm investițiile în infrastructura rutieră a județului, cu aportul semnificativ al fondurilor europene pe care am reușit să le atragem. Ne dorim, astfel, să asigurăm condiții optime de circulație pe drumurile județe, dar și să susținem turismul montan din zonă, care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Județul Cluj a reziliat patru contracte cu Kiat

Mai multe contracte care vizau modernizarea și reabilitatea a patru drumuri județene de importanță strategică din Cluj vor fi cedate altor firme. Acestea sunt DJ 107P Gilău (DN1) – Someșul Rece – Mărișel – DN1R (44 km); DJ 107M Luna de Sus – Băișoara – Buru (42 km); DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealu Jurcii (38 km); DJ 150 Viișoara-Ceanu Mare – Frata – Mociu (39 km).


„Necesitatea reluării licitațiilor pe 107P, 107M, 109A și 150 a fost determinată de rezilierea contractelor subsecvente de proiectare și execuție cu asocierea condusă de Kiat Group Construct, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale asumate. La momentul rezilierii contractelor, stadiul fizic cumulat al lucrărilor pe aceste drumuri județene era de 20%”, conform conducerii CJ Cluj.

Drumul „modernizat” de nenumărate ori e praf și pulbere

De-a lungul vremii, Consiliul Judeţean a emis nenumărate comunicate de presă cu privire la modernizarea drumului Gilău – Someşul Rece – Mărişel – Fântânele. În realitate, drumul este distrus de multă vreme, după cum Monitorul de Cluj a relatat în repetate rânduri. Oamenii din zonă sunt disperaţi şi spun că există nenumărate nereguli în ceea ce priveşte reabilitatea drumului judeţean Gilău-Mărişel.


1 septembrie 2016: „Drumul judeţean de interes turistic DJ 107P Gilău (DN1) – Someşul Rece – Mărişel – Fântânele (DN1R) a intrat în reparaţii În cadrul programului de lucrări care vizează întreţinerea infrastructurii rutiere a judeţului, pe drumul judeţean DJ 107P Gilău (DN1) – Someşu Rece – Mărişel – Fântânele (DN1R) au demarat şi se desfăşoară în ritm susţinut lucrări de întreţinere şi reparaţii care vizează un tronson cu o lungime totală de peste 44 de kilometri”.

4 septembrie 2017: „Mă bucur să pot anunţa clujenii că în perioada imediat următoare vom demara lucrările de modernizare a acestui drum judeţean de o importantă cu adevărat strategică pentru judeţul Cluj şi pe care sunt situate multe dintre cele mai importante obiective turistice şi recreative din judeţ precum complexul de lacuri Tarniţa – Someşul Cald – Gilău, comuna Mărişel, respectiv lacul de acumulare Beliş-Fântânele. Sute de mii de persoane, clujeni şi turişti, deopotrivă, vor avea astfel la dispoziţie o variantă mult mai rapidă şi facilă de a ajunge din drumul european E60/DN1 spre inima Munţilor Apuseni”, a anunţat Alin Tişe.

22 mai 2018: „Au demarat lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean Gilău – Someşu Rece – Mărișel – DN 1R. Consiliul Judeţean Cluj a demarat lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 107P (DN 1) Gilău – Someşul Rece – Mărişel – DN 1R, un proiect amplu ce vizează tronsonul cu o lungime de 44,26”.

CITEȘTE ȘI

Drumurile spre munte, distruse: „Ruşine să le fie celor din Consiliul Judeţean Cluj!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter