Actualitate

Reabilitarea drumurilor judeţene este inexistentă. Gilău-Mărişel, “modernizat” de trei ori de Tişe este, în realitate, “distrus”. VIDEO

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, s-a lăudat în doi ani, de trei ori, că începe lucrările de modernizare la DJ 107 P, Gilău-Mărişel. “În realitate, drumul este complet distrus”, susţin oamenii din zonă. Mai mult, reamintim că o parte din DJ 109 N, Băişoara – Someşu Rece, s-a surpat.

Consiliul Judeţean derulează un program de modernizare şi reabilitare a traseului format din sectoare de drum ale DJ 107P şi DJ 107 N, parte a traseului regional Transilvania de Nord, din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este de 40,7 milioane lei, contribuţia UE fiind de 34,4 milioane lei, iar data finalizării proiectului este 31 ianuarie 2020.

De-a lungul vremii, Consiliul Judeţean, prin semnătura preşedintelui Alin Tişe, a emis nenumărate comunicate de presă cu privire la modernizarea drumului Gilău-Someşul Rece – Mărişel- Fântânele. În realitate, drumul este distrus, mai mult, cum a anunţat în urmă cu câteva zile Monitorul de Cluj, o porţiune din drumul Băişoara – Someşu Rece s-a surpat, iar o bandă de circulaţie a cedat.


Oamenii din zonă sunt disperaţi şi spun că există nenumărate nereguli în ceea ce priveşte reabilitatea drumului judeţean Gilău-Mărişel.

“Cine poate sa mai atașeze poze, filmulețe cât mai detaliate în speranța de a ne mobiliza cât mai mulți și influența oamenii pentru a fi uniți în sens pozitiv și ai chema pe cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții ca să poată opri asfaltarea cu aşa fundație din pământ. Rigolele sunt inexistente fizic, dar proiectul presupune existenţa lor. Podul trebuie refăcut. Cu autocarele e aproape imposibil să ajungi în zonă. De modernizarea drumului se ocupă Kiat”, spune un locuitor din zonă.


Nu este prima dată când oamenii semnalează dezastrul de pe acest drum.

Lauda de sine nu miroase a bine

1 septembrie 2016: “Drumul judeţean de interes turistic DJ 107P Gilău (DN1) – Someşul Rece – Mărişel – Fântânele (DN1R) a intrat în reparaţii În cadrul programului de lucrări care vizează întreţinerea infrastructurii rutiere a judeţului, pe drumul judeţean DJ 107P Gilău (DN1) – Someşu Rece – Mărişel – Fântânele (DN1R) au demarat şi se desfăşoară în ritm susţinut lucrări de întreţinere şi reparaţii care vizează un tronson cu o lungime totală de peste 44 de kilometri”.


4 septembrie 2017: „Mă bucur să pot anunţa clujenii că în perioada imediat următoare vom demara lucrările de modernizare a acestui drum judeţean de o importantă cu adevărat strategică pentru judeţul Cluj şi pe care sunt situate multe dintre cele mai importante obiective turistice şi recreative din judeţ precum complexul de lacuri Tarniţa-Someşul Cald-Gilău, comuna Mărişel, respectiv lacul de acumulare Beliş-Fântânele. Sute de mii de persoane, clujeni şi turişti, deopotrivă, vor avea astfel la dispoziţie o variantă mult mai rapidă şi facilă de a ajunge din drumul european E60/DN1 spre inima Munţilor Apuseni”, a anunţat Alin Tişe.

22 mai 2018: “Au demarat lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean Gilău – Someşu Rece – Mări;el – DN 1R. Consiliul Judeţean Cluj a demarat lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 107P (DN 1) Gilău – Someşul Rece – Mărişel – DN 1R, un proiect amplu ce vizează tronsonul cu o lungime de 44,26”.


Sursa: Comunicate de presă ale Consiliului Judeţean Cluj

Lucrări de mântuială?

Drumul judeţean DJ 107 N s-a surpat, iar traficul rutier se desfăşoară alternativ, după ce o bandă de circulaţie a cedat. Acum, Consiliul Judeţean plăteşte 90.000 de euro pentru lucrări de intervenţie în vederea consolidării drumului.


Forul judeţean susţine că podeţul din zonă a cedat, la fel şi 10 metri dintr-o bandă de circulaţie.

“Instabilitatea se prezintă ca o cedare în apropierea podeţului existent. Eroziunea de la deversarea râului a acţionat ducând la cedarea flancului stâng şi implicit a benzii de circulaţie pe o lungime de aproximativ 10 metri. Cedarea materialului a afectat şi podeţul care a rămas suspendat crescând acţiunea apei de sub spălare a materialului cu risc ridicat de accentuare şi extindere pe toată lăţimea drumului”, transmite Consiliul Judeţean.

În noiembrie 2018, într-un răspuns pentru Monitorul de Cluj, Consiliul Judeţean spunea că “în perioada următoare sunt prevăzute recepţiile la terminarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare pe următoarele drumuri judeţene (...) DJ 107N Gura Râşca – Someşu Rece; DJ 107N Băişoara – Valea Ierii (...)”.

Drumul Judeţean 107 N, cu lungimea de 36,2 kilometri îşi are originea în Băişoara (DJ 107M), trecând apoi prin Moara de Pădure-Frăsinet-Valea Ierii-Plopi-Gura Râşca cu destinaţia Someşu Rece (DJ 107P). Zona cu instabilitate este localizată în a doua jumătate a traseului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter