Actualitate

Emanuel Ungureanu cere clarificarea numerelor exacte ale morților COVID-19. „Îi voi cere lui Cîțu să publice cifrele!”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu va cere, în cursul săptămânii acesteia, cifrele exacte ale morților de COVID-19. Potrivit acestuia, neclaritatea datelor poate duce la alimentarea conspirațiilor.

 

 


Membru în Comisia de Sănătate din Cameră, Ungureanu anunță că va depune marți o cerere către Ministerul Sănătății, condus interimar de premierul Florin Cîțu, pentru a clarifica suspiciunile lansate de fostul ministru Vlad Voiculescu, pe tema diferențelor dintre raportări ale numărului de morți de COVID-19.

„Aș fi preferat să o facă Vlad Voiculescu”

„Această chestiune trebuie analizată și lămurită. Voi cere marți într-o interpelare Ministerului Sănătății să clarifice aceste lucruri. Aș fi preferat să o facă Vlad Voiculescu, pentru că această afirmație care poate fi o confuzie, o chestiune de interpretare poate alimenta teoriile conspirației. Domnul Cîțu trebuie să răspundă la întrebarea asta pentru că acum este Ministrul Sănătății. Aici nu putem intra în jocuri”, a declarat, pentru Libertatea, deputatul USR Emanuel Ungureanu.


„Am văzut cum se juca anul trecut testarea”

Acesta a precizat că politicienii nu ar trebui să se joace cu cifrele, ci ele ar trebui să fie prezentate clar, transparent, pentru că sunt de interes public. 

„Nu contează cine este ministrul sănătății, domnul Cîțu sau domnul Voiculescu. Răspunsul va veni. Aici sunt de acord cu domnul Voiculescu: dacă vorbim de cifre, ele nu trebuie să fie filtrate de politicieni. Atâția morți de COVID avem, atâția trebuie să raportăm. Atâtea teste avem, atâtea trebuie să raportăm  Pentru că am văzut cum se juca anul trecut testarea: dacă aveam campanie se testa mai puțin, dacă nu aveam, se testa mai mult”, a insistat Ungureanu.


 Reacția deputatului USR-PLUS apare în condițiile în care vineri fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu a afirmat că este posibil să existe mii de morți în plus din cauza COVID-19 și a vorbit despre diferențele dintre cele două raportări pe care le primește ministerul: una venită zilnic de la spitale, care nu conține nume și CNP-uri, denumită Alerte.MS, și o alta numită Corona.Forms – cu datele trimise de spitale şi validate de DSP, sub forma cazurilor nominale, pacient cu pacient pe bază de CNP și de istorie a bolii.

Ungureanu s-a declarat de acord cu afirmațiile făcute de șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, potrivit căreia nu orice persoană infectată cu COVID care moare o face din cauza infectării.


„Vă dau un exemplu: dacă a făcut infarct sau dacă a dat maşina peste el, acel deces nu e de la COVID, chiar dacă avea săracul COVID. Pentru că nu înseamnă că l-a omorât COVID”, a explicat Adriana Pistol pentru sursa menționată.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter