Actualitate

Cum va arăta viitorul Centru de Transplant din Cluj? Planul urbanistic zonal, în consultare publică

Primul centru integrat de transplant din țară va fi construit la Cluj, pe un teren lăsat în paragină de ani buni. Planul Urbanistic Zonal a fost lansat în consultare publică.

 

 


Consiliul Județean Cluj va construi primul Centru Integrat de Transplant din România și din Sud-Estul Europei, pe strada Victor Babeș. Viitorul Centru de Transplant din Cluj va avea aproape 300 de paturi și heliport. În perioada 12 – 23 aprilie 2021, publicul are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii, opinii cu privire la documentația PUZ – amenajare ansamblul Clinicilor universitare și dezvoltare Centru Integrat de Transplant, str. Clinicilor – str. Victor Babeș, pe adresa de e-mail: registratura@primariaclujnapoca.ro sau la sediul Primăriei, Calea Moților nr.7.

 


După expirarea consultării publice, PUZ-ul va intra în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca spre aprobare. Ulterior aprobării în CTATU, va fi întocmit un proiect de hotărâre de Consiliu Local (HCL), care va intra din nou în dezbatere publică. În cele din urmă, proiectul de HCL este dezbătut și aprobat de consilierii locali.

Proiectantul Centrului de Transplant a fost desemnat în urma unui Concurs Internațional de Soluții, în cadrul căruia au fost depuse 44 de proiecte. Câștigătorul contractului de proiectare a viitorului Centru Integrat de Transplant din Cluj-Napoca, în valoare de circa 3,25 milioane de euro, a fost proiectul realizat de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare SRL.


Centru cu aproape 300 de paturi și heliport

Conform anteproiectului, configurația spitalului este una integrată și relaționată funcțional cu serviciile medicale din zonă, având în vedere amplasarea strategică a acestuia. Astfel, cele patru niveluri subterane reprezintă „zonele fierbinți” ale spitalului, acestea urmând a fi dotate cu cele mai avansate facilități de diagnostic și tratament. Tot aici vor fi amplasate zonele de parcaj și cele de aprovizionare logistică și medicală. Parterul este dedicat zonelor publice, ambulatoriului, administrației și unităților de cercetare. În ceea ce privește cele cinci etaje supraterane, acestea vor fi dedicate secțiilor de internare și de recuperare. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

Primul Centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.


Actualul Institut de Urologie și Transplant Renal funcționează într-un pod

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca este spitalul în care medicii își desfășoară operațiile în pod. Blocul operator al spitalului este zona în care medicii și asistentele lucrează pentru pacienți, care sunt spitalizați în podul unității medicale, care în acte apare ca pod neamenjat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.

„Crearea unui centru multi-transplant la Cluj se bazează și pe necesitatea de transplant a rinichilor, centrul de transplant renal din Cluj fiind cel mai activ centru de transplant de organ din România. Acesta se situează la ora actuală într-o parte de clădire din centrul orasului Cluj Napoca și nu are posibilitatea de a se dezvolta și adapta la cerințele tot mai mari de transplantare și supraveghere a pacienților transplantați renal”, se arată în documentație.


CITEȘTE ȘI

A fost desemnat câștigătorul concursului de soluții pentru Centrul de Transplant din Cluj - FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter