Actualitate

Prefectul nu e de acord cu un concert-test la Cluj: „Nu ne permitem un experiment riscant. În spitale nu mai sunt locuri”

Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, nu este de acord cu organizarea unui concert-test în Cluj-Napoca, propus de primarul Emil Boc.

 

 


Prefectul este de părere că în contextul actual, Cluj-Napoca nu își permite un experiment riscant, având în vedere că spitalele sunt pline și nu mai au locuri pentru pacienți.

 


„Nu cred că ne permitem în acest context un experiment riscant, mai ales în situația în care în spitale nu mai sunt locuri. Eu zic că în aceste momente munca medicilor trebuie ajutată, prin aportul nostru, al tuturor, în primul rând prin respectarea regulilor sanitare”, a declarat pentru monitorulcj.ro Tasnadi Szilard.

Întrebat de restricții, Tasnadi Szilard ne-a răspuns că acestea sunt „binevenite” și nu consideră că ar trebuie eliminate, ci puse sub observație. Astfel vom putea ști dacă ele sunt eficiente sau nu.


„Cu privire la restricții, în măsura în care sunt eficiente sunt binevenite. Nu cred că aceste restricții ar trebui eliminate, trebuie făcută o analiză pe două-trei săptămâni, să vedem eficiența acestora”, a declarat pentru monitorulcj.ro prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.

Emil Boc vrea un concert-test la Cluj-Napoca

Emil Boc este un susținător al festivalurilor, el fiind dispus să facă un experiment în Cluj-Napoca, după modelul celor din Barcelona, pentru a analiza cât de mare este riscul de infectare cu COVID-19 la un asemenea eveniment. În Barcelona au participat la eveniment 5.000 de oameni.


Primarul spune că orașul are infrastructura necesară pentru un asemnea eveniment, iar dacă autortățile locale sunt de acord, el ar dori să se facă un asemenea experiment.

„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. (...) În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8 pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu este un eveniment de genul.


Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să  găsească o soluție unitară. Avem infrastructura - stadion, sală polivalentă - pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat Emil Boc la Digi24.

Experimentul din Barcelona - concert cu 5.000 de oameni

Aproximativ 5.000 de fani spanioli au participat sâmbătă seara la un concert, fără să fie respectată distanțarea socială, dar cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Toți participanți au avut parte de teste COVID-19 rapide la intrarea în Palau Sant Jordi Arena din Barcelona.

Concertul organizat în Catalunya a fost aprobat de Guvern ca un test pentru a vedea dacă evenimente similare pot avea loc în următoarea perioadă în Spania.

Din toate persoanele care au participat la eveniment, 8 au fost testate pozitiv înainte de concert. În prețul biletului s-a inclus un test antigen și o mască de protecție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter