Actualitate

Expert al Băncii Mondiale: „Floreștiul nu este comună. Locuitorii au nevoie de trotuare, școli, spații verzi”

Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale a declarat că „Floreștiul nu este comună” și că toate localitățile din zona metropolitană Cluj ar trebui să construiască un centru civic cu oportunități care „să rețină oamenii acolo”.

 

 


Marcel Heroiu, expertul în dezvoltare din cadrul Băncii Mondiale, a declarat în cadrul ultimei dezbateri publice a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) cu tema „Clujul Metropolitan”, că Floreștiul nu mai este doar o comună, având în vedere numărul de locuitori, dar și gradul de dezvoltare al acestuia. Specialistul a propus crearea unei soluții în cadrul tuturor localităților din zona metropolitană Cluj, care „să rețină oamenii acolo”.

 


Astfel, în cadrul dezbaterii publice organizate online joi, 11 martie s-a discutat despre soluțiile de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj. Marcel Heroiu a vorbit despre importanța regândirii tuturor localităților care sunt în partea zonei metropolitane, începând cu inelul 1 și continuând cu inelul 2. Acesta a precizat că există deja o propunere făcută de Ministerul Dezvoltării, „ca localitățile periurbane să fie identificate ca atare”.

„Floreștiul nu este comună. Nu ai cum să tratezi o localitate cu 60-70.000 de locuitori care arată așa, ca pe o comună. Locuitorii din Gilău, Petreștii de Jos sau Apahida au acces la oportunități și la o calitate a vieții pe care orașe mai mari precum Suceava, Piatra Neamț sau Drobeta-Turnu Severin nu le au. Locuitorii din aceste orașe au acces la educație de primă clasă, la locuri de muncă bine plătite, la un sistem de sănătate printre cele mai performante din țară, la evenimente sportive ori culturale precum Untold sau Electric Castle. Pe de altă parte, ei au o carență majoră de infrastructură de bază, au nevoie de trotuare, drumuri bine dimensionate, creșe, grădinițe, școli, spații verzi”, a declarat expertul.


Ca soluție, acesta a propus realizarea unui concurs de soluții de către localitățile menționate, pentru ca fiecare dintre acestea să își poată defini „un centru civic bine constituit, de sine stătător, un nucleu care să rețină oamenii acolo, ca aceștia să aibă unde să meargă la un restaurant ori la un bar”, după cum a explicat Marcel Heroiu în cadrul dezbaterii.

Discuția a avut loc în cadrul unei noi dezbateri dedicate realizării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, tema acesteia fiind „Clujul metropolitan”. SIDU 2021-2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și cu experții Băncii Mondiale.


CITEȘTE ȘI

Cine aglomerează Clujul? 20.000 navetişti/zi. Cei mai mulţi vin din Floreşti, Baciu şi Apahida. “Fără Cluj-Napoca, judeţul s-ar prăbuşi”

 

abonare newsletter