Actualitate

Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor: „Investiția în educație este cea mai sigură întrucât este lipsită de grija falimentului”

Primarul Emil Boc a participat la o dezbatere online cu Michaela Sojdrova, raportor al Parlamentului European pe tema „2025: Realizarea Spațiului European al Educației”.

 

 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a luat parte marți la o dezbatere online privind educația în Comitetul European al Regiunilor (CoR) - Parlamentul European, în calitate de raportor pentru educație.

 


Edilul a declarat că investiția în educație este cea mai sigură, fiind lipsită de grija falimentului, iar educația este calea pentru ieșirea din sărăcie.

„În calitate de raportor al Comitetului European al Regiunilor pe tema «2025: Realizarea Spațiului European al Educației» am avut plăcerea de a discuta cu doamna Michaela Sojdrova despre modalitățile practice prin care Spațiul European al Educației poate deveni o realitate în 2025. Investiția în educație este cea mai sigură investiție din lume întrucât este lipsită de grija falimentului. De asemenea, educația reprezintă calea directă pentru a ieși din sărăcie și, de asemenea, calea spre prosperitate individuală și colectivă. Măsurile discutate și propuse vor fi incluse în rapoartele pe care le vom prezenta în perioada următoare, atât în Parlamentul European cât și în Comitetul European al Regiunilor. Mulțumesc domnului Doru Hobjila, SEDEC, Bruxelles, și domnului Călin Hințea, decan FSPAC și expert planificare strategică, pentru sprijinul acordat”, a transmis primarul Emil Boc, pe pagina sa de Facebook.


Până în 2025, Uniunea Europeană propune realizarea Spațiului European al Educației. Utilizarea fondurilor europene, stabilirea unor indicatori educaționali măsurabili precum colaborarea între nivelul european, pe de o parte, și nivelul național/ local, pe de altă parte, sunt factori esențiali în vederea realizării Spațiului European al Educației (EEA).

Șase dimensiuni, urmărite de UE în viitorul educației

EEA (European Education Area) se va dezvolta pe marginea a șase dimensiuni, care reprezintă viziunea Uniunii Europene pentru viitorul educației:


- Calitate în educație și formare;
- Incluziunea și egalitatea de gen;
- Tranziția verde și digitală;
- Profesori și formatori;
- Educație superioară;
- Dimensiunea geopolitică.

Această inițiativă urmărește creșterea calității procesului educațional și atingerea unor obiective cheie precum: consolidarea rezultatelor educaționale, promovarea valorilor comune și facilitarea recunoașterii reciproce peste granițe a diplomelor obținute de elevii și studenții europeni.


„Cred cu tărie că pentru a avea cu adevărat succes, European Education Area are nevoie de sprijin mai ales la nivel european și local, și sigur, regional și național, în spiritul principiului subsidiarității. În acest sens, fondurile sunt esențiale și este necesar ca toate instituțiile să își sincronizeze eforturile pentru a dezvolta dimensiunea educației la nivel european”, a adăugat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor: „Educația, elementul cheie pentru combaterea intoleranței și a atitudinilor extremiste”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter