Actualitate

Femeile își fac vocile auzite. Proteste la Prefectura Cluj și la Guvern, de 8 Martie

„Ne-am săturat ca misoginia generalizată să ne transforme în cetățene de mâna a doua”, au scandat femeile prezente la protest.

 

 


Cu ocazia zilei de 8 martie, s-au organizat proteste atât în Cluj, cât și în Capitală, în ce privește modul în care pandemia a afectat disproporționat femeile.

 


Rata șomajului mult mai mare în cazul femeilor decât în cel al bărbaților, nesiguranță și nerespectarea drepturilor și a demnității femeilor, acestea se numără printre nemulțumirile persoanelor ce au participat azi la proteste.

„Cade una, sărim toate!”


Luni, 8 martie, la ora 12, a fost organizat un flashmob în fața Prefecturii din Cluj-Napoca. S-a recitat o poezie feministă, având ca motiv principal nemulțumirea cu privire la misoginismul din România, o confruntare continuă pentru femei, în special la locurile de muncă. La începutul manifestației, prefectul Tasnádi Szilárd a discutat scurt cu organizatoarele evenimentului, invitându-le la dialog pe câteva reprezentante ale grupului.


Prin manifestările publice, s-a dorit tragerea unui semnal de alarmă cu privire la modul în care autoritățile au gestionat pandemia și cum acest mod de a trata lucrurile a agravat multe dintre problemele cu care femeile se confruntă. Spre exemplu, incidența cazurilor de violență sexuală și domestică a crescut, iar munca domestică și de îngrijire (în special a copiilor) apasă greu pe umerii femeilor, din cauza închiderii școlilor și grădinițelor.

De asemenea, creșterea șomajului în pandemie a afectat în mod considerabil femeile, două treimi din persoanele lăsate fără locuri de muncă fiind femei. Numărul bărbaților șomeri a scăzut cu 4%, pe când cel al femeilor a crescut cu 7%.


„#MulțumimPentruFlori, dar de 8 martie vrem siguranță și respectarea drepturilor și demnității femeilor.”

„Acasă este spațiul nostru vital, un loc al revendicărilor feministe, al grijii noastre, al muncii noastre. Acasă este spațiul în care ni s-a spus să stăm în siguranță în timpul pandemiei. Dar ce faci când acasă nu este un loc sigur? Sau când nu ai un acasă? Ne-am săturat ca viețile, drepturile și nevoile noastre să fie ignorate. Ne-am săturat ca misoginia generalizată, rasismul și sexismul instituționalizat să ne transforme în cetățene de mâna a doua”, este scris pe grupul de Facebook cu ajutorul căruia s-a organizat evenimentul.

„Misoginie – cealaltă pandemie!”

Și în București a avut loc un protest tot pentru aceleași motive ca și cel organizat la Cluj. Aici însă s-a pus mai mult accentul pe nerespectarea unor drepturi precum cel de a avorta, a naște în siguranță sau în ce privește abuzurile sexuale întâlnite des în cadrul locurilor unde lucrează acestea.

„Ne este restricționat dreptul la avort sau la nașteri în siguranță. În pandemie, spitalele nu mai țin cont de dreptul fundamental de a decide asupra propriilor noastre corpuri. Suntem închise în case cu parteneri abuzivi, fără ca măsurile de carantină să specifice clar că femeile aflate în situații de violență domestică pot ieși din casă la orice oră pentru a-și proteja viața”, reprezintă doar puțin din ceea ce au susținut protestatarele azi.

Material realizat de Sarah Gherman

CITEȘTE ȘI

Manifestație în fața Primăriei pentru cei 350 de romi evacuați de pe Coastei: „Un deceniu de luptă”. VIDEO

 

abonare newsletter