Actualitate

Manifestație în fața Primăriei pentru cei 350 de romi evacuați de pe Coastei: „Un deceniu de luptă”. VIDEO

Mai mulți clujeni s-au adunat în fața Primăriei pentru a cere relocarea celor 76 de familii de etnie romă, care au fost evacuate de pe strada Coastei în urmă cu 10 ani.

 

 


Astăzi, 17 decembrie se împlinesc 10 ani de la evacuările romilor de pe strada Coastei. Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și Căși Sociale ACUM! a organizat evenimentul „Un deceniu de luptă” care este dedicat oamenilor de etnie romă care au fost evacuați de pe strada Coastei. În urmă cu un deceniu, 350 de oameni au fost scoși cu forța din casele lor de pe strada Coastei și mutați în preajma rampelor de gunoi din Pata Rât.

 


Manifestația a fost transmisă live pe pagina de Facebook, iar începând cu ora 19:00 va avea loc o dezbatere publică online despre locuirea la intersecția mișcărilor sociale.


„Se împlinesc 10 ani de când a avut loc evacuarea celor 74 de familii, de pe fosta stradă Coastei. A fost un eveniment șocant pentru toată lumea, având în vedere că eram în 2010 și nimeni nu credea că se mai poate întâmpla așa ceva. Din păcate, încă se întâmplă acest lucru peste tot în țară. În ultimii 30 de ani au fost 30.000 de evacuări prin executări. Majoritatea evacuărilor au avut loc prin susținerea insituțiilor de forță. Acest lucru este dovada clară că avem un contract social care nu are o acoperire pentru toată populația”, a spus un protestatar.

La protestul din fața Primăriei și-a făcut prezența și Greta Linda Zsiga, activistă pentru integrarea romilor în societate. Greta este una dintre cele 350 de persoane care au fost evacuate în urmă cu 10 ani.


„Ne aflăm în fața primăriei Cluj-Napoca, unde acum 10 ani s-a decis soarta a zeci de familii. Am primit o înștiințare prin care ne anunțau să ne strângem lucrurile pentru că vom fi evacuați. În fiecare an am venit aici în fața Primăriei pentru a cere relocarea familiilor în oraș. Acum 10 ani ne-au furat viața, căminul, demnitatea. Cerem Primăriei relocarea de pe strada Coastei înpoi în oraș. Am fost forțați să ieșim din case, lângă rampa de gunoi. Discriminarea încă se practică în România, chiar la nivel de instituție. Vrem locuințe sociale pentru toți oamenii care au fost evacuați atunci și pentru cei care se află în situații critice”, a povestit Greta Linda Zsiga.

Oamenii au ținut pancarde și pe strada Coastei, locul în care acum 10 ani au fost evacuate zeci de familii de romi. Jandarmeria a intervenit pentru a se asigura că oamenii respectă toate măsurile de distanțare.


Romii s-au strâns și pe Cantonului pentru a-și exprima nemulțumirile față de insituțiile publice, care după spusele lor nu îi respectă și nu îi tratează la fel cum îi tratează pe restul clujenilor.

Ce s-a întâmplat acum 10 ani cu cei 350 de romi?

Acum 10 ani, polițiștii și jandarmii au evacuat romii de pe strada Coastei, înainte de ora 7 dimineața. Cele 350 de persoane de etnie romă au refuzat să iasă din case, moment în care autoritățile i-au evacuat cu forța.

Romii i-au chemat în ajutorul lor pe președintele Agenției Naționale pentru Romi la acea vreme, care a încercat să-i convingă pe reprezentanții autorităților locale că săvârșeau un abuz prin mutarea persoanelor la Pata Rât.

Cele 76 de familii au fost mutate în Pata Rât, doar că romii nu doreau să renunțe la casele lor, care erau construite legal. Unul dintre argumentele principale pentru care romii nu doreau să locuiească în Pata Rât, a fost că odată mutați la marginea orașului, copiii lor nu vor mai putea merge la școală.

În 2011, romii au intervenit în cadrul unei ședințe de Consiliu Local și au protestat împotriva deciziei de a da gratuit Mitropoliei terenul de pe Coastei, având în vedere că Primăria i-a evacuat cu forța în urmă cu un an și i-a mutat într-un loc în care nu au nici măcar strictul necesar.

Emil Boc a afirmat că s-a procedat corect atunci când s-a realizat evacuarea, deoarece cele 76 de familii locuiau în bărci improvizate. El susține că în Pata Rât li s-au asigurat locuințe modulare, cu alte cuvinte li s-a acordat un trai decent. În acea perioadă, un singur ONG a dat în judecată Primăria pentru decizia de a evacua familiile respective. La sfârşitul lunii decembrie 2013, Tribunalul Cluj a decis ca Primăria să le plătească romilor 2.000 euro despăgubiri şi să le asigure locuinţe corespunzătoare. Primăria a atacat în instanță această decizie.

Astăzi s-au împlinit 10 ani de la eveniment, iar romii încă protestează pentru relocarea familiilor în oraș, pentru a avea acces la mai multe facilități, printre care și educația copiilor.

CITEȘTE ȘI:

Un deceniu de la evacuarea romilor de pe strada Coastei. Oamenii vor merge în fața Primăriei și în acest an

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter