Actualitate

A dus gunoi într-un centru pe care îl credea legal. S-a înșelat și a trebuit să le strângă!

Povestea unui floreștean care a fost sancționat de autorități pentru că a depozitat gunoi într-un centru desființat. Noul primar al comunei Florești a pus poliția să patruleze prin comună pentru a se asigura că se respectă legea.

 

 


În Florești lucrurile se schimbă! Noul primar al comunei, Bogdan Pivariu nu mai iartă abateriile de la lege. În luna septembrie, 2018, a fost deschis un centru de colectare a deșeurilor de către fostul primar al comunei, Horia Șulea. Însă acel centru funcționa ilegal, iar pe 31 octombrie a fost închis centrul respectiv.

 


Cu toate acestea, unii locuitori ai comunei încă depozitează deșeuri acolo, deși nu mai sunt containere care să indice că acel centru încă funcționează. Prin urmare, oamenii care depozitează acolo sunt amendați.

Un locuitor din comuna Florești a trimis un mail la redactia@monitorulcj.ro în care ne-a povestit experiența sa cu centrul respectiv.


Lucian Rus locuiește în Florești, iar recent și-a renovat casa. El susține că a căutat pe internet informații legate de centrele de colectare a deșeurilor care rezultă în urma renovărilor sau a contrucțiilor. Lucian Rus spune că a găsit un anunț cu un centru de salubritate de acest gen în Florești, doar că anunțul era din 2018. Pentru că a găsit această informație la primul click dat pe internet, s-a dus la adresa respectivă pentru a lăsa deșeurile, însă acel loc funcționa ilegal, așadar a fost închis în momentul în care a ajuns la conducere noul primar, Bogdan Pivariu.

„Evident că nu am mai lăsat acolo gunoiul, însă am explicat și am arătat anunțul de pe site-ul oficial al primăriei în baza căruia am dus ieri gunoaiele, mi s-a promis că voi primi amenda dacă nu fac curat în 48 de ore, cu toate că înțelege că faptele mele au fost legitime și că nu aveam de unde știi de ieri că nu mai e legal, însă el are datoria de a da amendă”, susține Lucian Rus.


Monitorulcj.ro a luat legătura cu noul primar al comunei Florești, Bogdan Pivariu pentru a clarifica această situație.

„Eu am constat că acel centru ar trebui închis, pentru că instituțiile statului au venit și mi-au spus că acel centru funcționează ilegal. Noi vrem să respectăm legea, și impunem reguli care trebuie să le respectăm inclusiv noi. Cetățeanul respectiv a despus niște deșeuri într-o zonă interzisă, iar pentru asta a fost sancționat”, a declarat pentru monitorulcj.ro primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.


Centrul de colectare a deșeurilor este închis din octombrie

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Florești, Anca Stănescu a spus că știe acest caz. Ea a încercat să îi explice cetățeanului că acel centru a fost închis, lucru care s-a anunțat pe pagina de Facebook a noului primar.

„Am discutat cu dumnealui, apoi am văzut că a făcut și o sesizare. El a găsit un anunț făcut de fostul primar, care era în arhivă. În 31 octombrie 2020, noul primar a anunțat închiderea respectivului centru, deoarece nu avem formă legală. Cetățeanul respectiv a fost prins a doua oară când a dus gunoiul, iar Poliția Locală i-a dat un avertisment și i-a spus să strângă gunoaiele în 48 de ore pentru a nu primi amendă” , a delcrat pentru monitorulcj.ro Anca Stănescu, purtător de cuvânt al Primăriei Florești.

Centrul de colectare a deșeurilor a fost închis pentru că funcționa ilegal. Primăria a făcut igienizări în acel loc. Poliția Locală patrulează prin comună pentru a se asigura că oamenii respectă legea, și nu depozitează gunoaie în locuri interzise.

„Când acel centru funcționa avea un gard, avea containere, avea un om care supraveghea centrul. Aveam toate datele ca acel centru să funcționeze. În momentul în care noul primar a dispus închiderea s-a eliberat spațiul. S-au făcut acțiuni de igienizare a locului, chiar și după sărbători”, a spus Anca Stănescu.

De asemenea, Anca Stănescu a spus că cetățeanul putea suna la Primărie, unde era trimis la linia de salubritate și primea toate informațiile de care avea nevoie.

Cetățeanul putea să caute informația în care se specifică faptul că acel centru este închis. El a dat un singur click, care l-a dus în arhivă. Noi avem și linie telefonică de salubritate, dar cetățeanul nu a trecut prin toate aceste surse pentru a verifica informația găsită. Site-ul este făcut în așa fel încât îți apar anunțuri din arhivă. Dar acest lucru va fi schimbat. Sunt multe lucruri de schimbat, doar că necesită timp. Un lucru este sigur, administrația care este acum nu va mai permite aruncarea deșeurilor ilegal. Vrem să merge doar pe lege, iar cetățenii trebuie să facă același lucru”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Florești.

În cele din urmă, cetățeanul a strâns deșeurile, iar autoritățile au renunțat la amendă.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Florești mărește iar taxa pentru ridicarea gunoiului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter