Actualitate

Primăria Florești mărește iar taxa pentru ridicarea gunoiului

Florești nu este doar comuna cu cel mai mare număr de locuitori din România. Este și localitatea unde taxa de salubritate crește în fiecare an. Nu și calitatea serviciilor.

Primăria Florești a majorat din nou taxa de salubritate. Astfel, pentru persoanele fizice aceasta a crescut de la 8,4 lei/persoană la 11 lei/persoană, iar pentru persoanele juridice a ajuns la 95 lei m3/lună.
Persoanele fizice sunt obligate la plata taxei speciale de salubrizare în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenți la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriași, flotanți). Pentru imobilele – proprietate pe care le dețin, locuite sau nelocuite, proprietarul este obligat să completeze declarația de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare.

Taxa a mai crescut și anul trecut

La sfârșitul anului 2018, Horia Șulea, primarul comunei Florești, anunța că dorea să crească prețul pentru ridicarea gunoiului de la 6,5 lei la 15 lei.
Totuși, datorită unor floreșteni nemulțumiți, care și-au exprimat punctul de vedere în ședința de Consiliu Local, taxa s-a majorat doar la 8,4 lei.


Taxa visată de Șulea, tot mai aproape

Primarul Horea Șulea dorea în urmă cu mai bine de un an să crească taxa la 15 lei. Acu, s-a ajuns la 11 lei, deci nu mai este foarte mult. Șulea motivează aceste creșteri că se urmărește în primul rând acoperirea costurilor cu deșeurile, având în vedere că sunt multe persoane care refuză să plătească taxa de salubrizare. Primăria va trimite Poliția Locală Florești să investigheze și să descopere aceste persoane pentru a le obliga să plătească taxa pentru ridicarea gunoiului.
Totuși, în primăvara anului trecut, reprezentanții comunei declarau că au fost aplicat sute de amenzi floreștenilor care nu și-au plătit taxa de salubrizare. Așadar, se pune întrebarea: de ce a fost nevoie de o creștere de aproape 3 lei pentru ridicarea gunoiului?

Serviciile actualei firme de salubritate; Strict Prest SRL, au fost contractată în februarie 2017, prin încredințare directă, fără licitație, cu ajutorul președintelui Consiliului Județean Alin Tișe. Totul a pornit cu incapabilitatea vechii firme de a gestiona ridicarea gunoiului menajer din comună, motiv pentru care Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Gelu Voievod”, formată din Consiliile Locale Florești, Gilău, Căpușu Mare și Măguri Răcătău a suspendat contractul cu falimentara Quatro Eco Salub. Prea târziu pentru floreșteni, care au dus un adevărat război cu șobolanii răspândiți prin comună printre mormanele de gunoaie, motiv pentru care s-a vehiculat chiar ideea declarării stării de alertă de către Prefectura Cluj, neavizată însă de Gheorghe Vușcan, prefectul de atunci al județului.


La doar câteva luni de la contractarea firmei Strict Prest, Monitorul de Cluj semnala problemele cu care se confruntă din nou floreștenii, iar în urmă cu doar câteva săptămâni, imagini rupte din realitate cu porci care căutau în gunoaie în cea mai mare comună a României au ieșit la iveală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter