Actualitate

Un preot din Cluj, atacat pentru că susține vaccinarea: „Nu sunt singurul preot atacat de antivacciniști”

Un preot din Cluj a devenit ținta urii în online, după ce a pledat pentru vaccinarea anti-COVID.

 

 


Dorel Galan este un preot ortodox din Cluj, care a fost infectat cu noul coronavirus. El susține vaccinarea anti-COVID, iar acest lucru i-a adus jigniri din partea antivacciniștilor, potrivit Digi24.

 


„Nu sunt singurul preot atacat de antivacciniști, chiar din orașul nostru mai cunosc doi colegi care și-au făcut publică opțiunea pro-normalitate, să-i zicem așa. La rândul lor, paginile lor de Facebook au fost inundate de reacții dure din partea antivacciniștilor”, a spus preotul Dorel Galan, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Preotul ortodox a spus că noi trebuie să avem un mesaj pro-educație și să încercăm să informăm lumea cu privire la acest vaccin.


„Consider că responsabilitatea noastră, fără a ne pune pe un piedestal pe care nu-l merităm, al liderilor de opinie, este să avem un mesaj pro-normalitate, un mesaj pro-educație, un mesaj pro-sănătate. Până la urmă, un mesaj pro-raționalitate, este nevoie să trăim într-o societate marcată de raționalitate. Am constatat în schimb că în social media, în spatele unui aparent anonimat, oamenii au curajul să scoată la iveală tot ce înseamnă irațional în viața lor: frustările, nemulțumirile, neîmplinirile sau nefericirile. Am constatat cât de periculos este segmentul de populație care confundă părerile personale cu adevărul științific”, a completat printele Galan.

Preotul s-a programat pentru vaccinarea anti-COVID

Dorel Galan a menționat că nu s-a vaccinat deocamdată, pentru că nu se află în categoriile care au prioritate în această etapă de vaccinare. El și-a făcut programare pentru vaccinare pe data de 15 martie.


Părintele a spus de unde au pornit atacurile: „Un amic din presa clujeană, ștind că am trecut prin coronavirus, m-a sunat și am povestit cu el ce înseamnă experiența, trăirile psihologice pe care le ai. Am avut o formă moderată, dar nu e simplu să fii departe de soția însărcinată și infectată cu coronavirus. A fost o situație delicată și din punct de vedere familial. Amicul m-a întrebat dacă mă voi vaccina, i-am spus că m-am întrebat și eu acest lucru, dacă mai e cazul. Dar pentru că nu sunt specialist medical, am întrebat oameni din sistemul de sănătate și mi-au spus că este bine, chiar dacă în mod normal am o imunitate naturală, îmi recomandă pentru consolidarea răspunsului imun, în caz de reinfectare. Motiv pentru care am făcut public lucrul acesta”.

Preotul a spus că după ce a apărut interviul respective în mediul online, atacurile au început să vină asupra lui. El a îndemnat de fiecare data credincioșii să se vaccineze.


„Când a apărut pe paginea mea de Facebook interviul respectiv, m-am trezit cu niște atacuri, culmea, la persoană. Înțeleg dacă e atacată opinia, că până la urmă vaccinul e un drept, dar nu e o obligație. Am spus și în biserică, într-o predică, credincioșilor, că-i îndemn nici să se vaccineze, nici să nu se vaccineze, pentru că nu sunt specialist. În schimb, le-am cerut să se informeze din surse credibile și decizia lor să fie una informată. Le-am mai spus că personal mă voi vaccina, asta nu înseamnă că trebuie să-mi urmați exemplul”, a completat preotul Dorel Galan.

Preotul a spus că populația nu are încredere în sistemul sanitar din România din cauza politicienilor.

„Marea problemă – de ce nu se realizează transferul de încredere – este pentru că aspectul sanitar este impregnat și de factorul politic. Atâta vreme cât în țara noastră suntem atât de sceptici și atât de scăzută încrederea în clasa politică, de aici și problema lipsei de încredere”, a completat preotul Dorel Galan.

CITEȘTE ȘI:

Un preot din Cluj prepară ciocolată cu CANABIS!

Ultimele Stiri
abonare newsletter