Actualitate

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce unele centre de vaccinare sunt închise publicului larg

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a explicat de ce unele centre de vaccinare nu sunt deschise publicului larg. De asemenea, el a spus și unde se vaccinează angajații SRI.

 

 


Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a explicat la Digi24 care este situația exacta a centrelor de vaccinare închise și deschise, dar și de ce unele nu sunt deschise publicului larg.

 


„Avem în momentul de față 583 de centre active la nivel național. Dintre acestea, 269 sunt centrele din spitalele din prima etapă, care la acest moment sunt în faza efectuării rapelului pentru cele 200.000 de persoane din etapa I care au primit deja prima doză. Sunt închise pentru că în spitalul ăla nu se mai pot programa alte persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță, pentru sursa citată.

„În afară de aceste 269 de centre, vorbim despre 212 centre care sunt deschise pentru programarea persoanelor din etapa a II-a a strategiei. Aceste centre au circa 338 de cabinete de vaccinare, ceea ce asigură peste 20.000 de persoane care se pot vaccina zilnic”, a adăugat medicul militar.


Ministerul Apărării Naționale are 60 de centre de vaccinare

Pe lângă centrele de vaccinare enumerate, mai sunt încă 60 de centre din rețeaua Ministerului Apărării Naționale. Coorodnatorul camapniei de vaccinare a spus că în cele 60 de centre se distribuie maxim 1.000 de doze pe zi.

„De la începutul etapi I de vaccinare și până azi dimineață, în aceste 60 de centre ale MApN au vaccinate 15.900 de persoane. Acestea reprezintă de fapt 2,8 la sută din numărul total al persoanelor vaccinate în România, în această lună. Aproape 5.000 sunt persoane din prima etapă - medici, personal medical și auxiliar. Restul: 4.600 sunt persoane care pleacă în misiuni externe, unde este obligatorie vaccinarea conform regulamentelor internaționale. Vorbim de personal aeronavigant, de personal de luptă, de personalul care efectuează misiuni pe perioadă limitată în fara țării, misiuni externe. Mai sunt circa 6.000 de persoane, care sunt veterani de război, persoane cu boli cronice din structura MApN”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.


Unde se vaccinează angajații SRI, STS sau SPS?

Valeriu Gheorghiță a spus că a vrut să clarifice aceste lucruri deoarece l-au deranjat discuțiile cu privire la centre închise: „pe mine personal m-a afectat această anatemă care s-a pus asupra acestor centre cu circuit închis, care de fapt fac parte din două structuri care au rețele sanitare proprii și care au un sistem medical care asigură sprijinul și asistența medicală atât pentru populația civilă, dar și pentru persoanele care sunt încadrate în aceste structuri, fără să existe abateri de la strategia de vaccinare”, a precizat el.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că angajații SRI, STS sau SPS se vaccinează în cabineletele propria din aceste sturcturi.


„În momentul de față, e important de precizat și acest aspect, faptul că au fost amânate persoanele care deservesc activități esențiale a indus în mod obligatoriu sistarea vaccinării în aceste structuri”, a completat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI:

LISTA COMPLETĂ a centrelor de vaccinare anti-COVID din județul Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter