monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Părintele Dumitru Marius Cerghizan a fost numit Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla

Precucernicul Părinte Dumitru Marius Cerghizan a fost numit Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, după ce, recent, episcopul Florentin Crihălmeanu a murit.

Părintele Dumitru Marius Cerghizan a fost numit Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla

 

 


 

„Turma cuvântătoare a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla nu a rămas fără Păstor. După recenta mutare din această viață a regretatului Episcop eparh, PS Florentin Crihălmeanu, prin hotărârea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost numit un Administrator eparhial care se va îngriji de buna-cârmuire a acestei eparhii până la data alegerii unui nou episcop.


 

Preotul rânduit să continue, pentru o perioadă, lucrarea pastorală a Preasfinției Sale Florentin este cel care i-a fost secretar, i-a stat alături ca și consilier eparhial și din vara lui 2020 a fost vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla: Pr. Dumitru Marius Cerghizan numit, prin Decretul nr. 931/19.01.2021, în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla”, se arată într-un comunicat al Episcopiei de Cluj-Gherla.


Date biografice

Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în localitatea Bistriţa. A fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.


A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea.


În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Clujenii au venit în număr mare la Slujba de Înmormântare a Episcopului Florentin Crihălmeanu