Actualitate

Ce se mai aude de radarele fixe care trebuiau montate pe străzile din Cluj-Napoca?

Primul radar fix a fost pus în testare în vara anului trecut pe strada Dorobanților.

 

 


 

În luna august 2020, poliția și autoritățile locale a pus în testare primul din cele 10 radare fixe pe care primăria își propune să le monteze pe mai multe străzi intens circulate din Cluj-Napoca, unde în mod frecvent există depășiri ale vitezei legale.


 

Deși au trecut mai multe luni de la demararea proiectului-pilot, subiectul pare să fi fost pus în așteptare și uitat de autorități. Întrebat despre faza proiectului și pașii următori, primarul Emil Boc a declarat pentru monitorulcj.ro că proiectul așteptă aprobarea Ministerului Afacerilor Interne pentru extindere.


Radarul de pe Dorobanților este amplasat la al doilea semafor de pe stradă, din direcția de deplasare dinspre Teatrul Național.

Gata cu „liniuțele” pe șosele

Scopul radarelor fixe este de a reduce numărul accidentelor și al așa ziselor „întreceri” între vitezomani, a spus șeful Biroului Rutier al Poliției Cluj-Napoca, Sergiu Dan Iurian, la lansarea proiectului-pilot:


„Radarele fixe vor fi utile pe toate străzile și bulevardele principale din Cluj-Napoca. Lucrurile se află la acest moment în test, cum puteți observa și pe Dorobanților, acea cameră care este montată acolo are un indicator adițional „ echipament în test”. La momentul în care toate detaliile tehnice vor fi puse la punct, cu siguranță vor fi date în funcțiune”, a spus comisarul Sergiu Iurian, la EBS Radio.

Mai multe străzi vor fi dotate cu radare fixe

Discuția privind montarea de radare fixe în municipiu, pe lângă sistemul de camere de supraveghere este una mai veche. Reprezentanții Primăriei au reluat anul trecut subiectul și au anunțat că astfel de dispozitive vor fi montate la Cluj-Napoca. Între străzile unde ar urma ca acestea să fie montate se mai numără Frunzișului (varianta Zorilor – Mănăștur) sau Observatorului.


Montarea radarelor fixe în oraș urmează să fie făcută de asemenea cu acordul autorităților rutiere și de administrare a drumurilor de la nivel național.

Anterior, primarul Emil Boc spunea că radarele fixe vor fi amplsate pe cele mai importante străzi din oraș.

„Sper ca legea să ne permită să amplasăm radare fixe. Am spus de foarte multe ori că este o soluție cinstită, corectă, ca oamenii să știe, de exemplu, că pe Observatorului există radar fix, pe Frunzișului există radar fix, pe Slănic există radar fix, pe Dorobanților există radar fix, îți asumi responsabilitatea. Legea nu permite, deocamdată, să amplasezi aceste radare fixe. Noi identificăm pe baza propunerilor Poliției unde există zonele de risc din cauza vitezei, accidentelor produse, și acolo omul știe zi, noapte că acolo există radar, pierzi carnetul sau primești amenda corespunzătoare. Vrem să protejăm cetățenii”, spunea Boc.

În anul 2019, în municipiul Cluj-Napoca au fost 424 de accidente rutiere, soldate cu 491 de răniți ușor.

CITEȘTE ȘI

FOTO Primul radar fix din Cluj-Napoca este deja în teste pe strada Dorobanților

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter