Actualitate

Sute de clujeni la slujba de Bobotează! Credincioșii s-au înghesuit, iar preoții nu au purtat mască. VIDEO/GALERIE FOTO

Sute de clujeni s-au îngrămădit la slujba Sfintei Liturghii și au ignorat de restricțiile „stricte” impuse de autorități. Preoții nu au purtat mască de protecție, iar credincioșii nu au ținut cont de distanțarea socială.

 

 


Miercuri, 6 ianuarie, a avut loc slujba de Bobotează, însă, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm, autorităție au impus restricții pentru credincioșii care au dorit să participe la slujbă. Din păcate, regulile nu au fost respectate în totalitate de clujeni, care s-au înghesuit la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din Piața Avram Iancu, pentru a lua apa sfințită și îmbuteliată în sticle de plastic la 0,5 litri.

 


Au fost prezente și autoritățile, jandarmii și poliția locală, care au încercat să liniștească și să coordoneze oamenii, însă în zadar.

Zeci de clujeni s-au îngrămădit pentru a primi apă sfințită

În fața Catedralei, credincioșii au format șiruri delimitate de jandarmi cu garduri de fier, pentru a ajunge la apa sfințită. Potrivit măsurilor în vigoare, oamenii prezenți ar fi trebui să păstreze o distanță de 1,5 metri între ei, dar au uitat instant de reguli și s-au îngheisuit ca să ajungă la apa sfințită.


Câțiva jandarmi au ajutat voluntarii să împartă sutele de sticlele cu aghiasmă care au fost sfințite și pregătite cu o zi înainte de slujbă.

Preoții nu au ținut cont de virus și nu au purtat mască de protecție!

În ceea ce privește obligativitatea măștii de protecție, oamenii au respectat această regulă, însă majoritatea nu o purtau corespunzător. Singurii care nu au respectat această măsură au fost cei doi preoți care sfințeau credincioșii care treceau pe lângă ei. Preoții nu au purtat deloc mască de protecție pe parcursul slujbei. Cu toate acestea, credincioșii nu s-au arătat speriați de coronavirus, ci din contră, s-au îmbulzit pentru a ajunge la preoții care stropeau cu busuioc și apă sfințită.


Clujenii au părăsit mulțimea cu cel puțin câte 3 sticle de apă sfințită, îmbuteliată în sticle de plastic. Anul acesta nu au mai existat vasele mari cu aghiasmă, tocmai pentru a se a evita aglomerația. Dar încercarea autorităților a fost în zadar, întrucât oamenii au uitat de virus și de restricții atunci când au văzut sticluțele cu aghiasmă.

Cum trebuia, de fapt să se desfășoare slujba Sfintei Liturghii?

În Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, între orele 12:00 – 13:00 s-a săvârşit Slujba Sfinţirii apei (Aghiasma Mare), iar astăzi, 6 ianuarie s-au împărțit sticlele cu apa sfințită care a fost îmbuteliată.


Sticlele cu Aghiasmă Mare au fost îmbuteliate tocmai pentru a se evita aglomerația. Credincioșii care au mers la slujbă începând cu ora 07:00, au primit apa sințită. Credincioși trebuiau să păstreze o distanță de 1,5 metri și să poarte mască de protecție, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

În luna martie, zeci de clujeni au fost împărtășiti cu aceași linguriță.

În luna martie 2020, preoții şi călugării de la Caterala Mitropolitană din Cluj-Napoca nu au ţinut cont de recomandările autorităţilor şi au continuat oficierea Sfintei Liturghii, chiar în centrul oraşului, deși în România cazurile creșteau de la o zi la alta. Ei au împărtășit zeci de clujeni cu aceași linguriță, lucru care a ajuns în atenția presei, iar apoi ajunând chiar și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Verdictul lor final a fost că preoții nu vor răspunde penal pentru faptele petrecute la începutul lunii martie, în plină pandemie, dosarul fiind clasat. Procurorii au concluzionat că acțiunea preoților„nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”, motiv pentru care nu au luat măsuri.

CITEȘTE ȘI:

Reguli stricte de Bobotează! Nu vor mai exista vase mari cu apă sfințită ca în alți ani, iar masca este obligatorie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter