Actualitate

Clujenii au fost responsabili de sărbători la capitolul „divertisment”! Au redus ieșirile cu 40% în perioada Crăciunului

Google a publicat un raport în care a analizat cât de mult s-au deplasat clujenii în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, dar și în timpul acesteia.


 

Pandemia provocată de COVID-19 a venit la pachet cu anumite restricții care să ajute la stoparea răspândirii virusului. Principala restricție a fost deplasarea în locuri agolmerate, iar de-a lungul acestor luni, mai multe restaurante, cafenele sau cinematografe au fost închise.


 

În luna decembrie, Google a publicat un raport în care a analizat cât de des s-au deplasat românii în perioada pandemiei, și care au fost locurile cele mai frecventate de ei. Specialiștii au realizat un raport pentru fiecare județ din țară.


Specialiștii au putut verifica frecvența deplasărilor folosind informațiile stocate pe telefoanele mobile. Au fost luate în considerare doar informațiile de pe telefoanele inteligente, adică smartphone-urile care au avut activată opțiunea „Istoricul locațiilor Google”. Cu alte cuvinte, specialiștii au putut identifica unde s-a deplasat propietarul telefonului și pentru cât timp.

Google a analizat cât de mult s-au deplasat clujenii în perioada sărbătorilor

Google a analizat comportamentul oamenilor pentru perioada 17 noiembrie-29 decembrie anul 2020, și l-au comparat cu numărul de deplasări din perioada 3 ianuarie-6 februarie anul 2020, când în România nu exista niciun caz COVID-19 înregistrat.


În ceea ce privește activitatea clujenilor pe timp de pandemie, datele raportului arată că 57% dintre ei au avut șansa de a lucra de acasă, ori au intrat în șomaj tehnic, dacă îi luăm în calcul pe cei din industria HoReCa.  

La capitolul „divertisment” clujenii au fost foarte responsabili, deplasările la mall-uri, restaurante sau alte locuri de relaxare au scăzut cu 40%, chiar dacă mall-ruile au funcționat în această perioadă.


Expertul în Sănătate, Răzvan Cherecheș este de părere că restricțiile trebuiau intensificate mult mai mult, mai ales pe perioada sărbătorilor, având în vedere că autoritățile au lansat campania de informare pentru vaccinare cu trei zile înainte de Crăciun și Revelion.

„Restricţiile trebuie intensificate pentru a ţine sub control pandemia. În luna decembrie, nu au fost luate măsurile necesare şi nu vorbesc de carantină, ci de lipsa unor măsuri ineficiente sau de măsuri care au fost luate prea târziu. În plus, nici nu s-a făcut o campanie de informare eficientă. Crăciunul şi Revelionul nu au fost corespunzător controlate de autorităţi. S-a început o campanie de responsabilizare foarte târziu, cu 3 zile înainte de sărbători”, a spus Răzvan Cherecheș pentru adevărul.ro.


Dacă clujenii au fost responsabili în ceea ce privește ieșirile la restaurante sau cafenele, nu putem spune același lucru și în cazul ieșirilor în spațiile verzi. Deplasările în parcuri sau în alte spații din aer liber au crescut cu 8%.

Clujenii au renunțat să se deplaseze cu transportul în comun

De asemenea, tendința mobilității în zona rezidențială (ca de exemplu, plimbarea animalului de companie în fața blocului) a crescut în proporție de 13%.

Când vorbim de aprovizionarea alimentelor sau a medicamentelor, clujenii nu au format cozi infernale, deplasările la supermarket-uri sau farmacii scăzând cu 2% față de perioada în care nu exista niciun caz de infectare cu noul coronavirus, potrivit raportului.

În perioada noiembrie-decembrie, clujenii au refuzat să meargă cu transportul în comun, mai ales în perioada sărbătorilor. Prin urmare deplasările cu transportul în comun au scăzut cu 46% față de începutul anului 2020.

Chiar dacă clujenii au fost responsabili, cazurile COVID19 nu au scăzut foarte mult

Deși clujenii au fost responsabili și au respectat restricțiile impuse de autorităție, și au încercat să se deplaseze pe cât mai puțin posibil, în săptămâna 23 - 29 noiembrie, 34.6% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Cluj, București, Constanța, Iași și Ilfov.

Până în acest moment Clujul a înregistrat 30.598 de infectări cu noul coronavirus, rata de incidență a județului fiind de 3,07 la mia de locuitori.

Autoritățile au încercat să găsească un echilibru prin care să mulțumească și cetățenii, dar să și țină sub control această situație epidemiologică. În localitățile în care rata de incidență este sub 1,5 la mia de locuitori, resturantele și cafenelele pot funcționa și la interior cu o capacitate de 30%. În schimb, școlile stau închise de pe data de 9 noiembrie, elevii fiind nevoiți să funcționeze doar pe scenariul trei, adică pe platforme online.

În momentul de față situația epidemiologică din Cluj pare a fi ținută sub control, asta datorită oamenilor care respectă măsurile de siguranță implementate de autorități. În ultima perioadă, atât județul Cluj(3,07 la mia de locuitori), cât și municipiul Cluj-Napoca(3,89 la mia de locuitori) a cunoscut o scădere a ratei de incindență destul de mare.

CITEȘTE ȘI:

CUM S-AU IZOLAT clujenii în martie? Mai puține plimbări în parc, fără transport în comun și multă mișcare în jurul casei!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter