Actualitate

Ce s-a făcut fain la Cluj, în 2020? Primarul Emil Boc, la ora bilanțului final VIDEO

Cu toate că a fost un an atipic, 2020 a adus și bucurii mai mici sau mai mari pentru clujeni. Ce s-a făcut fain la Cluj-Napoca, în anul pandemic?

 

 


În pofida contextului pandemic inedit, investițiile în infrastructură, educație, sănătate sau sport nu s-au oprit la Cluj-Napoca.

 


Astfel, mai multe proiecte au fost finalizate sau demarate în 2020, acestea fiind trecute într-un bilanț sumar de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Ce s-a făcut fain la Cluj, în 2020? Zona centrală, în continuă modernizare.

La capitolul infrastructură urbană, printre proiectele finalizate se numără modernizarea străzii Regele Ferdinand și a zonei adiacente (Sextil Pușcariu, Emile Zola și parțial Tipografiei), din fonduri europene. Din fonduri de la bugetul local a fost modernizată strada Bună Ziua.


Tot din fonduri UE a fost finalizată și prima stradă „smart” din România, strada Molnar Piuariu. De asemenea, a fost reconfigurată zona Pieței Lucian Blaga, odată cu străzile Napoca, Emil Isac și Petru Maior. Totodată, a fost reabilitat scuarul CEC.

Au fost create 1.278 locuri de parcare în patru parkinguri finalizate (Primăverii nr. 20, Mogoșoaia nr. 9, Primăverii nr. 8 și Hașdeu), iar peste 350 de garaje au fost desființate în cartierul Între Lacuri, fiind amenajate în schimb 770 de locuri noi de parcare.


Printre proiectele enumerate de Emil Boc se mai numără modernizarea pistei pietonale și cicliste în jurul Lacului I Gheorgheni și cimitirul-parc din cartierul Someșeni, pe strada Moș Ion Roată. La capitolul proiecte demarate se numără Centura Metropolitană, trenul metropolitan și metroul.

Ce s-a făcut fain la Cluj, în 2020? Parcuri, arbori și mai mult spațiu verde.

În 2020, administrația locală a amenajat Parcul „Între Lacuri” (fonduri europene) și a modernizat cochet zona părculețului de pe Aleea Bibliotecii, în Mărăști. Au fost plantați peste 1.400 de arbori cu balot și peste 2.400 de arbuști.


De asemenea, a fost amenajat un sistem inteligent de irigat în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Totodată, au fost demarate lucrările la Pădurea Clujenilor și Baza Sportivă „La Terenuri”, alte zone verzi fiind în diverse stadii de proiectare.

La capitolul educație, pe lângă tablete, școli renovate și burse, au fost deschise două creșe – Cenușăreasa (Mănăștur) și Martinel (Bună Ziua), și a fost finalizată renovarea sălii de sport monument istoric a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.

Ce s-a făcut fain la Cluj, în 2020? Troleibuze noi, patru linii noi de transport.

În 2020, în Cluj-Napoca, 25 de troleibuze noi au intrat în circulație, pe lângă alte patru tramvaie din cele 10 achiziționate de la Astra Arad (șase sunt încă în faza de recepție). De asemenea, au fost create patru linii noi de troleibuz: 2, 10, 14 și 23.

Pe lângă elaborarea primului regulament din țară dedicat trotinetelor, municipalitatea s-a axat pe digitalizare, cu peste 200 de proceduri online disponibile clujenilor. Au fost amenajate 18 noi puncte WI-FI gratuite, iar „Tichetul albastru” ușurează relația cu publicul prin videoconferință.

Fără UNTOLD sau Zilele Clujului, nici viața culturală nu a fost lăsată în urmă. La o scară mai mică, au avut loc totuși festivalurile TIFF 19, Jazz in the Park sau Piața de flori altfel de pe strada Potaissa, iar Cluj-Napoca a prins finala competiției „Capitala Europeană a Inovării 2020”.

Cu siguranță, mereu este loc de mai bine, însă la cumpăna dintre ani trebuie să privim partea plină a paharului. Într-un an atipic, „ciuntit” de pandemia de COVID-19, clujenii au avut parte, totuși, de mici surprize, având speranțe pentru proiecte și mai îndrăznețe și benefice.

CITEȘTE ȘI:

Premieră: clujenii care au mașini de serviciu își pot face abonament de parcare. Cine are prioritate pentru locurile vacante?


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter