Actualitate

Cât vor plăti clujenii pe taxe și impozite locale, în 2021? Parcări mai scumpe, supraimpozitare pentru clădirile și terenurile neîngrijite

A fost stabilit nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021, la Cluj-Napoca.

 

 


Consilierii locali vor dezbate, în ședința de marți, 22 decembrie, un proiect de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor locale pe anul 2021. Potrivit proiectului, cresc o serie de tarife privind parcările din centrul orașului, dar și cele cu abonament. De asemenea, de la anul, începe suprataxarea terenurilor neîngrijite, așa cum, până acum, clădirile au fost supraimpozitate.

 


În primul rând, începând cu 1 ianuarie 2021, se aprobă indexarea impozitelor și taxelor locale, respectiv actualizarea limitelor amenzilor cu rata inflației de 3,8%, conformul prevederilor legale. În afara indexării, taxele și impozitele nu vor fi majorate în 2021, așa cum primarul Emil Boc anunța încă din luna noiembrie.

Clujenii trebuie să știe că, dacă își plătesc impozitului pe clădiri, pe teren sau pe mijloacele de transport până la data de 31 martie 2021, vor beneficia de o bonificație pentru plata cu anticipație a taxelor locale de 10%.


Clădirile și terenurile neîngrijite vor fi supraimpozitate

Începând cu 2021, nu doar clădirile neîngrijite vor fi supraimpozitate, ci și terenurile lăsate „în paragină”. Astfel, în funcție de starea de degradare a acestora, clujenii vor trebui să plătească impozit cu 200%, până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite.

Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute.


Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.

În ceea ce privește clădirile neîngrijite, în anii trecuți, un număr de 454 de imobile au fost reabilitate în centrul istoric al oraşului. Din acestea, 52 au fost refațadizate în cursul anului 2019.


Cresc tarifele de parcare din Centrul Clujului, în 2021

Clujenii vor plăti mai mult pentru a-și lăsa mașinile în centrul orașului, din 2021. Tarifele pentru parcare din zonele I și II vor fi majorate de anul viitor cu valori cuprinse între 25-50% din tarifele actuale. Acestea nu au mai fost majorate din 2017.

Tarifele aferente abonamentelor pentru locurile de parcare din cartiere vor crește și ele cu 3,8%, valoare aferentă ratei inflației pe 2020. Noile tarife vor intra în vigoare începând cu data de 01.01.2021.

Taxa pentru ocuparea temporară a locurilor publice

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală:

- Persoane fizice – 79 lei/an
- Persoane juridice – 555 lei/an

Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:

- Persoane fizice – 66 lei /an
- Persoane juridice – 234 lei /an

Pentru parcări, copertine și garaje cu contracte, situate în cartierele din Cluj-Napoca

- Persoane fizice – 52 de lei/an
- Persoane juridice – 208 lei/an

Abonamente anuale parkinguri pentru riverani (cu excepția parkingului Moților și a locurilor de parcare cu ora, unde abonamentele nu sunt valabile)

Abonamente pentru persoane fizice – riverani – 115 lei/an
Abonamente pentru persoane juridice – 872 lei/an
Abonamente pentru persoane fizice riverani – terasă – 68 lei /an
Abonamente pentru persoane juridice - terasă – 234 lei /an
Abonament de parcare pentru motociclete, mopede și biciclete – 52 lei/an
Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1

Abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună

Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 312 lei/lună/loc

Abonamente lunare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 2

Persoane fizice – 104 lei/lună
Persoane juridice – 146 lei/lună
Abonamete riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre

- 30 minute zona I – 4 lei
- 1 oră zona I – 8 lei
- 2 ore zona I – 16 lei

- 1 oră zona II – 3 lei
- 2 ore zona II – 6 lei
- 4 ore zona II – 12 lei

- Pierdere card/tichet – 104 lei/zi

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihail Kogălniceanu, Octavian Petrovici, P-ța Unirii, Samuil Micu, Șt.O. Iosif, Hermann Oberth, Universității, Virgil Fulicea, Constantin Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai Sámuel, Dávid Ferenc, Emil Zola, Gaál Gábor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Victor Babeș, Aleea Învățătorului, P-ța Mihai Viteazu (parking cu bariere), Argeș, P-ța Ștefan cel Mare, Clinicilor, P-ța Avram Iancu, Parking Moților, Fortăreței.

Zona II: Cloșca, Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanților, Crișan, Deva, Dragalina (Camera de Comerț și Industrie), Aviator Bădescu, Remetea, Acad. David Prodan, Emil Racoviță, B.P. Hașdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, Parking BRD, Barițiu, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Ilie Măcelaru, Republicii, Iașilor, P-ța Cipariu (parking cu bariere), Avram Iancu, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roșca, Petőfi Sándor, Pitești, Frederic Joliot Curie, Ploiești, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany János, Cișmigiu, Nuferilor, Traian Moșoiu, Rubin Patiția, George Coșbuc, Păstorului, Croitorilor, Ceahlău, , Moldovei, Cireșilor, Haiducului, Andrei Mureșanu, Albert Einstein, C. Brâncuși (pe tronsonul cuprins între N. Titulescu și S. Albini), Bună Ziua, Kovacs Dezso, Petre Ispirescu, Rene Descartes, Craiova, Tăbăcarilor.

Abonamentul de parcare a bicicletelor, mopedurilor sau motocicletelor a fost stabilit pentru anul viitor la 52 de lei.

Taxa pentru promovarea turismului

Începând cu 1 ianuarie 2021, taxa specială pentru promovarea turismului în muncipiul Cluj-Napoca se stabilește prin aplicare cotei de 1% la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA. Cuantumul taxei speciale pentru promovarea turismului în municipiul Cluj-Napoca se stabilește anual prin hotărârea de consiliu local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale.

Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite

- cu 200%: 24

str. Avram Iancu nr. 64
str. Avram Iancu nr. 4
str. Inocențiu Micu Klein nr. 15
str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 1
str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 27
str. Sindicatelor nr. 6
str. Iuliu Maniu nr. 23
str. Mihai Eminescu nr. 5
str. Tipografiei nr. 25
str. Sindicatelor nr. 10
str. Octavian Petrovici nr. 22
Piața Mihai Viteazu nr. 38
str. Nicolae Bălcescu nr. 3
B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 5
str. Avram Iancu nr. 3
str. Petru Maior nr. 7
str. Constantin Daicoviciu nr. 6
Piața Unirii nr. 27
str. Universității nr. 8
str. Crișan nr. 2
Piața Mihai Viteazu nr. 42
str. Memorandumului nr. 4
Calea Dorobanților nr. 21
str. Virgil Fulicea nr. 17

- cu 300%: 9

B-dul Eroilor nr. 31 (HCL)
Paris nr. 86
Moților nr. 40
str. Calea Dorobanților nr. 116
str. Iuliu Maniu nr. 5
str. Gheorghe Șincai nr. 9
str. Moților nr. 69
str. Emil Isac nr. 6
Piața Mihai Viteazu nr. 28

- cu 400%: 2

George Coșbuc nr. 5
str. Napoca nr. 14

CITEȘTE ȘI

Vești bune pentru clujeni. Taxele și impozitele nu vor fi majorate în 2021!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter